“НАРОД КОЈИ ЊЕГУЈЕ ПРОШЛОСТ ИМА БУДУЋНОСТ” У УГЉЕВИКУ СВЕЧАНО ОТВОРЕН САЈАМ НАРОДНИХ РУКОТВОРИНА :: Semberija INFO ::

 

“НАРОД КОЈИ ЊЕГУЈЕ ПРОШЛОСТ ИМА БУДУЋНОСТ” У УГЉЕВИКУ СВЕЧАНО ОТВОРЕН САЈАМ НАРОДНИХ РУКОТВОРИНА


Foto
У Угљевику се данас одржава Сајам народних рукотворина у оквиру "Видовданских свечаности".
Сајам је окупио 33 излагача на платоу испред Центра за културу "Филип Вишњић".

Ову манифестацију отворио је начелник општине Угљевик Василије Перић који је истакао да је важно да баке, мајке, супруге, сестре, кћерке имају своје посебно мјесто у цјелокупном друштву у којем су оне стуб друштва и породице.

-Колико је важна улога жена, најбоље је дефинисао блаженопочивши патријарх српски Павле који је говорио да “када васпитате дјечака васпитали сте човјека, васпитајте дјевојчицу васпитали сте нацију”, и то говори коју улогу треба да имају жене у нашем друштву-рекао је Перић.

Он је захвалио свима који су подржали овај сајам а посебно Црквеној општини Угљевик.

Данашњи скуп благословио је протојереј-ставрофор Милан Топић, парох угљевички истакавши да је Видовдан и слава и жалост.

-Већ шесту годину се одржава данашњи сајам, а његов значај је да се сачува старина, које су наше мајке, баке, сестре користиле и да се преносе на млађе генерације-навео је Топић.

Предсједница Кола српских сестара „Марија Магдалина“ Анђа Сријемац поручила је да народ који његује прошлост има будућност и истакла да је важно сачувати Вукову генијалну ћирилицу.



Народна посланица у Скупштини Српске Јелена Тривић из Бања Луке, присуствовала је сајму и заједно са руководством општине Угљевик посјетила изложбене штандове те разговарала са учесницима данашње манифестације.

-Сајам промовише женско предузетништво, а подржава их општина Угљевик у томе. Одавде је послата једна лијепа слика, а ова локална заједница је позната по добрим резултатима-рекла је Тривићева.
Она је додала да су жене јаке и стабилне, носиоци друштва.

-Ова манифестација је прилика да се сагледа, колико је улога жена јака и снажна у свим аспектима друштвеног па и политичког живота-закључила је Тривићева.

Велики број посјетилаца имао је прилику да види ручно рађене народне ношње, везове, козметику, предмете рађене декупаж техником, производе од меда и колаче.

Организатори сајма су Црквена општина Угљевик, Коло српских сестара “Света Марија Магдалина”, Борачка организација Угљевик, општинска Агенција за развој малих и средњих предузећа, Центар за културу “Филип Вишњић”, Турустичка организација Угљевика и Светосавска омладинска заједница а  покровитељ је општина Угљевик.

Отварању сајма претходио је богат програм Културно-умјетничког друштва “Рудар” из Угљевика и хора "Тамјан" који дјелује при угљевичком храму Свете Петке Параскеве.