У РАЗВОЈНОЈ АГЕНЦИЈИ ГРАДА БИЈЕЉИНА ПОТВРДИЛИ: За подршку бијељинским привредницима у овој години издвојено 350.000 марака :: Semberija INFO ::

 

У РАЗВОЈНОЈ АГЕНЦИЈИ ГРАДА БИЈЕЉИНА ПОТВРДИЛИ: За подршку бијељинским привредницима у овој години издвојено 350.000 марака


Укупан износ средстава за подршку пословним субјектима у овој години је 350.000 конвертибилних марака и то је највећи износ којим је бијељинска Развојна агенција располагала од свог оснивања. Марко Влачић, директор Развојне агенције Града Бијељина, за портал ,,Семберија инфо'' каже да су ова средства распоређена у четири јавна позива  и двије подстицајне групе.

- За јавни позив за додјелу подстицајних средстава за развој постојећих малих и средњих предузећа на подручју града Бијељина за 2022. годину, који је расписан у априлу и који је трајао до 21. маја,  имали смо 15 пријављених привредних друштава. Што се тиче одзива на јавни позив, задовољан сам, али мислим да увијек може бити боље”, наглашава Влачић.



Укупан износ средстава за овај јавни позив био је 100.000 КМ, а право на пријаву имала су сва привредна друштва на подручју града Бијељина, која су  регистрована као Д.О.О. Привредници којима средства буду одобрена, новац ће моћи користити за запошљавање нових кадрова и куповину основних средстава.

За јавни позив који је тренутно у току, а који је расписан 19. маја, предвиђена су средства у износу од 95.000 КМ и он је намијењен самосталним предузетницима  који обављају дјелатности из области производње, услуга и трговине. Крајњи рок за подношење пријава за додјелу подстицајних средстава је 17. јун 2022. године.


Када је ријеч о програму рада Агенције за текућу годину, Влачић каже да je планиранo организoвање обука и едукација за писање пројеката, као и бизнис планова за мала и средња предузећа.
- Што се тиче самих предузетника и њихове упућености у писање пројеката, морам истаћи да нисам задовољан, јер нису довољно заинтересовани за саме обуке о писању пројеката. Овим путем бих желио и да позовем наше привреднике да се пријаве на обуке. Писање пројекта за пријаву на јавне позиве има великог значаја на бодовање приликом отварања документације, која се тиче јавних позива’’, појашњава за ,,Семберија инфо'' Влачић и истиче да  сва предвиђена новчана средства на крају буду искоришћена.

– У самом правилнику за додјелу средстава имамо јасно дефинисано правило да неискоришћена средства на једном јавном позиву пребацујемо у други јавни позив, тако да неискоришћених средстава на крају године и не буде”, појашњава Влачић.

Учествовао је и на петом Економском форуму, који је недавно одржан на Јахорини. 
- Представљао сам Агенцију на Економском форуму и сматрам да је то једно велико искуство, како за мене, тако и за Агенцију којом руководим, јер планирам да савјете  и неформалне састанке које сам имао током форума искористим за унапређење рада и ефикасности Агенције. Посебно бих  истакао тему ,,Отворени Балкан’’, јер сматрам да је то велика шанса за бржи економски развој и надам се да ће се у БиХ постићи жељени консезус о приступању, због брже размјене протокола, капитала и услуга, а прије свега због већег запошљавања и инвестиција које су пријеко потребне на овим просторима”, рекао је Марко Влачић за ,,Семберске новине’’.

Говорећи о даљим плановима и циљевима, Влачић истиче да Агенција зависи од буџета Града, а средства којима тренутно располажу и која су највећа до сада, свакако ће се позитивно одразити на помоћ привредницима којих има више од 2000.

Развојна агенција Града Бијељина основана је 2006. године. Формирана је у складу са Законом о развоју малих и средњих предузећа са циљем афирмације предузетништва, односно приватног сектора. Основни задатак Агенције је стварање услова за развој малих и средњих предузећа на територији града Бијељина пружањем директне подршке привредницима и пружањем квалитетних пословних услуга.


Семберске новине - Семберија инфо