ГРАДОНАЧЕЛНИК НИЈЕ НАДЛЕЖАН ДА ДОНОСИ ОДЛУКУ О УКЉУЧИВАЊУ У ТРЕЗОРСКИ СИСТЕМ ПОСЛОВАЊА :: Semberija INFO ::

 

ГРАДОНАЧЕЛНИК НИЈЕ НАДЛЕЖАН ДА ДОНОСИ ОДЛУКУ О УКЉУЧИВАЊУ У ТРЕЗОРСКИ СИСТЕМ ПОСЛОВАЊА


Foto
Дана 25.05.2022. године на званичној страници Града Бијељине је објављена новост да је Одлуком Градоначелника буџетски корисник – Аграрни фонд Града Бијељина укључен у трезорско пословање. 
 
Градоначелник није донио никакву посебну одлуку којом је Аграрни фонд Бијељина укључен у трезорско пословање. Међутим, Градоначелник је донио Одлуку о начину организовања градског локалног трезора Града Бијељина број: 02-014-1-1205/22 од 10.05.2022. године у којој је у члану 4. наведено да оперативну јединицу: „Остали корисници буџета Града“ између осталих набројаних организационих дијелова чини и Аграрни фонд.
 
Доношење овакве одлуке Градоначелника није у складу са законом и прописаним надлежностима Скупштине града и Градоначелника. Поред тога, одлука је у пракси неспроводива, тако да овај правни авантуризам Градоначелника може довести у питање исплату подстицаја за пољопривреднике у 2022. години.
      
И сам Градоначелник је потврдио да је Скупштина града надлежна за доношење ове одлуке, имајући у виду да је два пута упућивао на разматрање и усвајање Скупштини Града приједлог Одлуке о укључивању у трезорски систем пословања Аграрног фонда Града Бијељина, за чије усвајање није добијао потребну подршку.
 
Поред тога, Бијељина је једина локална заједница у Републици Српској гдје је Градоначелник дао себи за право да самостално донесе Одлуку о укључивању у трезорски систем пословања. У свим другим локалним заједницама, Скупштина града је доносила ову одлуку.
 
Такође, позивање на усвајање Акционог плана за отклањање неправилности и недостатака по Извјештају Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске број РВ066-21 од 29.12.2021. године од стране Скупштине града, је неосновано, имајући у виду то да је на исту сједницу када је упућен и усвојен предметни Акциони план, сам Градоначелник упутио и приједлог Одлуке о укључивању у трезорски систем пословања Аграрног фонда Града Бијељина на разматрање и усвајање, за чије усвајање поново није добио потребну већину.
 
Одлука о начину организовања градског локалног трезора Града Бијељина број: 02-014-1-1205/22 од 10.05.2022. године коју је донио Градоначелник супротна је и Одлуци о буџету Града Бијељина за 2022. годину и никакве одлуке у вези укључивања у трезорско пословање не могу се доносити средином године, него само приликом усвајања буџета или ребаланса буџета.
 
Ово је важно истаћи из разлога што тренутно у буџету Града Бијељина за 2022. годину не постоји потрошачка јединица ,,Аграрни фонд“, нити постоји самостални код у буџету за Аграрни фонд, тако да не постоји могућност трезорске исплате средстава са потрошачке јединице Аграрног фонда, а што потврђује раније изнијету тезу да је у питању правни авантуризам који сасвим сигурно може угрозити исплату подстицаја пољопривредницима града Бијељина за 2022. годину.
 
Имајући у виду све наведено, извијесно је да ће овај случај добити судски епилог, те да ће доношење ове одлуке бити оспорено пред надлежним Судом.