БИЈЕЉИНА: Зашто касни запрашивање комараца, избор хигијеничарске службе и дератизација? :: Semberija INFO ::

 

БИЈЕЉИНА: Зашто касни запрашивање комараца, избор хигијеничарске службе и дератизација?


Сретен Вучковић: Опструкције у поступку јавних набавки  наносе  штету свим грађанима.

Говорећи о јавним набавкама које се односе на Хигијеничарску службу града Бијељина и дезинсекцију, као и о разлозима што до данашњег дана нису потписани уговори о њиховој реализацији, Сретен Вучковић из Одјељења за привреду Градске управе Бијељина на конференцији за штампу изјавио је да се ради о специфичним јавним набавкама које се тичу збрињавања паса луталица са подручја града и запрашивања комараца.

„Градска управа је на вријеме покренула јавне набавке које се тичу рада Хигијеничарске службе и запрашивања комараца. Што се тиче Хигијеничарске службе, а њен трогодишњи  рад, за ову и двије наредне године, подразумијева издвајање 420.000 КМ буџетских средстава са ПДВ-ом. Јавна набавка је покренута 24. децембра 2021. године. Одмах по објављивању јавне набавке услиједила је жалба која је упућена у Канцеларију за жалбе. Канцеларија за жалбе одбила је поменуту жалбу, јер фирма која се жалила није уплатила таксу, да би се могла изјашњавати по жалбама. Након тога настављен је поступак јавне набавке, да би 28. марта ове године друга фирма уложила жабу, и то, пола сата прије отварања понуда, односно три дана након преузимања тендерске документације. И ову жалбу канцеларија за жалбе је одбила, јер није била уплаћена такса да би се могло одлучивати по жалбама. Након тога јавна набавка је настављена, да би 16. маја ове године била донесена одлука о избору најповољнијег понуђача. Након тога поново је услиједила жалба на поменуту одлуку о избору најповољнијег понуђача. Као што сам и рекао, у питању су специфичне јавне набавке, које се односе на безбједност суграђана, прије свега, дјеце. Разумијемо и схватамо то да треба показати разумијевање када постоји правни основ за овакво понашање. Међутим, у цијелој процедури улажу се жалбе, не уплаћује се такса, што представља типичну опструкцију када су у питању ове јавне набавке“, изјавио је Вучковић, нагласивши да јавни интерес треба да буде изнад свега другога.

Вучковић је том приликом  апеловао и на несавјесне грађане  који кућне љубимце, када их се желе одрећи, довозе у град, што, како је рекао, додатно угрожава безбједност суграђана, а проблем је и у томе што ни сусједне општине немају хигијеничарске службе.

„Још једном желим истаћи да фирме које учествују у јавним набавкама имају право да уложе жалбу, уколико постоји правни основ за то, а не да дјелују опструкционо и да успоравају овај поступак. Што се тиче друге јавне набавке, а ријеч је о дезинсекцији на подручју града Бијељина, та јавна набавка је покренута на вријеме, већ деветог фебруара ове године. Већ 21. марта имамо уложену жалбу и она је дјелимично уважена, тако да је поступак враћен на почетно стање. Градска управа је поново расписала јавну набавку, те уколико све протекне како сви желимо, већ половином јуна комисија ће прегледати све приспјеле понуде и извршиће избор најповољнијег понуђача за вршење ове услуге. Надам се да ће изостати неосноване жалбе и да ће овај посао бити успјешно реализован. Ријеч је о јавној набавци вриједној 250.000 КМ, са ПДВ-ом, истакоа је Вучковић.

Што се тиче дератизације, Вучковић је подсјетио да је јавна набавка, такође, у току,  истакавши да се она обавља два пута годишње и да је за ту намјену у буџету планирано 70.000 КМ.


Семберија инфо - Љ. Љубојевић