УСВОЈЕН ПРИЈЕДЛОГ ДИРЕКТОРА АГРАРНОГ ФОНДА :: Semberija INFO ::

 

УСВОЈЕН ПРИЈЕДЛОГ ДИРЕКТОРА АГРАРНОГ ФОНДА


Данас је одржана конститутивна сједница новог Управног Одбора Аграрног фонда Бијељине, на којој је између осталог усвојен Приједлог директора Аграрног фонда за Правилник о начину и условима подстицаја пољопривредној производњи за 2022. годину за семберске пољопривреднике.
 
Одмах након усвајања Приједлог је прослијеђен Одјељењу за пољопривреду градске управе у даљу процедуру, те очекујемо да врло брзо буде потписан од стране градоначелника, како би поста оперативан за даље активности Аграрног фонда и доступан свим пољопривредним произвођачима Семберије на сајту www.градбијељина/аграрнифоннд.
 
Нови Правилник садржи низ погодности, које су настале у сарадњи са удружењима пољопривредника током три јавне расправе одржане у великој сали градске управе.
 
Између осталог, повећана је премија за пшеницу која сада износи до 0,03 КМ/кг а лимит за исплату је повечан на 2.500 КМ, за откуп поврћа премија је повећана до 15% од просјечне цијене а лимит на повећан на 3.000 КМ, док је за пољопривреднике који су носиоци домаћинства и млађи су од 40 година премија до 20%..
 
Исти принцип важи и за пластеничку производњу и наводњавање , а све у циљу стимулисања подмлађивања носиоца газдинстава регистрованих у АПИФ-у. Такође , премија за дуван је повећана до 0,02 КМ/кг а лимит на 2,000 КМ . У точарству је такође дошло нових погодности, па је лимит у свињогојству повечан на 2.000 КМ, подстицај за узгој мушких телади је повећан до 200 КМ а за узгој јуница до 150 КМ по комаду.
 
За пчеларство су такође повећана средства и направљене 4 категорије, па је сада подстицај до 30 кошница 100 КМ , од 30 до 70 кошница 130 КМ. од 70 до 100 кошница 160 КМ а преко 10 кошница 200 КМ . Апсолутна новина у Правилнику је подстицај на полису осигурања усјева у висини 20% вриједности полисе, са лимитом од 500 КМ.
 
Као и до сада, о свим будућим активностима пољопривредни произвођачи ће бити блоговремено обавјештавани!