DOGOVOR RITE I OPŠTINE UGLJEVIK - "ZAJEDNO RJEŠAVATI PROBLEME MJEŠTANA UGLJEVIČKIH SELA" :: Semberija INFO ::

 

DOGOVOR RITE I OPŠTINE UGLJEVIK - "ZAJEDNO RJEŠAVATI PROBLEME MJEŠTANA UGLJEVIČKIH SELA"


Foto
Руководство Рудника и термоелектране Угљевик данас је одржало састанак са представницима мјештана Старог Угљевика, Мезграја Гаја и Угљевик Села и начелником општине Угљевик Василијем Перићем.
 
На састанку, чија је главна тема била реконструкција регионалног пута од Угљевика према Старом Угљевику, договорено је да ће у наредном периоду бити интензивиране активности на изналажењу рјешења за проблеме мјештана угљевичких села, као и да ће за реализацију свих договора бити одговорни директор РиТЕ Угљевик и начелник општине Угљевик.
 
Директор РиТЕ Угљевик Чедомир Стојановић истакао је да је приоритет рјешавање конкретних проблема.
 
“Ми смо спремни урадити све што је до нас да се до рјешења дође. Драго ми је да су данас на састанку присутни и мјештани, да можемо да чујемо и њихове приједлоге и да пронађемо одговарајуће рјешење, да ови људи могу нормално да живе”, рекао је Стојановић.
 
Он је додао да је регионални пут 459 у надлежности ЈП “Путеви Српске”, док је за локалне путеве надлежна општина Угљевик. 
 
“РиТЕ УГљевик пружиће подршку локалној заједници у рјешавању питања локалних путева. Није спорно да наше предузеће финансира све неопходне радове како би се проблем мјештана што прије ријешио. С друге стране, за регионални пут 459 је споразум са “Путевима Српске” већ потписан и тај пут је у њиховој надлежности. Међутим то неће ићи брзо”, рекао је Стојановић.
 
Начелник општине Угљевик Василије Перић рекао је да су овакви састанци прави пут за рјешење проблема. 
 
“Овај проблем постоји још од 2012. године, и добро је да се барем сада рјешава на прави начин. Надлежност општине јесу локални путеви и водоснабдијевање, и ми смо спремни да, у складу са прописима, урадимо све што можемо да се становницима омогући нормалан живот. Надам се да ћемо на крају потписати споразум о рјешењу овог проблема, али и темпо којим ће се проблем рјешавати”, рекао је Перић. 
 
На састанку је закључено да ће РиТЕ Угљевик наставити активности према “Путевима Српске”, да се питање регионалног пута 459 ријеши на одговарајући начин. 
 
“Такође, важно је да се процес експропријације доведе до краја што прије, нарочито када су у питању најугроженији”, истакао је директор РиТЕ Угљевик Чедомир Стојановић.
Уз то, усвојен је и низ других закључака везаних за унапређење живота мјештана угљевичких села.
 
Поред проналаска рјешења за проширење локалног пута којим би се мјештанима омогућила нормална комуникација, по хитном поступку биће започет и процес измјештања водоводне мреже са проблематичног подручја, а радиће се и на измјештању електричне, као и телекомуникационе мреже из концесионог подручја.
 
Подсјетимо, велико клизиште однијело је дио регионалног пута од Угљевика према Старом Угљевику, због чега су мјештани Старог Угљевика, Мезграја Гаја и Угљевик Села затражили помоћ надлежних у нормализацији комуникације.