НА БИЈЕЉИНСКОМ ГРАДСКОМ ТРГУ ОДРЖАНА СВЕЧАНА ЦЕРЕМОНИЈА У ОКВИРУ ОБИЉЕЖАВАЊА ДАНА ВОЈСКЕ РС :: Semberija INFO ::

 

НА БИЈЕЉИНСКОМ ГРАДСКОМ ТРГУ ОДРЖАНА СВЕЧАНА ЦЕРЕМОНИЈА У ОКВИРУ ОБИЉЕЖАВАЊА ДАНА ВОЈСКЕ РС


На градском тргу у Бијељини данас је одржана свечана церемонија поводом обиљежавања 30 година од формирања Војске Републике Српске и 17 година од постојања 3. пјешадијског РС пука.
 
Тим поводом, уз присуство великог броја грађана, представника борачких организација, те локалне и републичке власти, положени су вијенци на споменик палим борцима и одата почаст свим настрадалим припадницима Војске Републике Српске.
 
Прије свечане церемоније, градским улицама, од бијељинске касарне до градског трга, прошли су припадници 3. пјешадијског пука, носећи ратне заставе у знак сјећања на све оне који су дали своје животе у одбрани РС и поводом обиљежавања 30 година од формирања Војске РС.
 


На скупу је наглашено да је ово битан јубилеј, јер је 30 година од оснивања Војске РС и 30 година од када је српски народ почео стварање услова за слободу и живот у Српској.
 
Војска РС је, како је речено, управо та која је омогућила да српски народ изнесе све битке у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату на достојанствен, професионалан и моралан начин.


 
Присутним се обратио градоначелник Бијељине Љубиша Петровић, који је истакао да је Војска РС основана само и искључиво да би бранила српски народ и да је, захваљујући тој улози, уписана великим словима у историју.
 
“Да није било Војске РС вјероватно би нас чекала судбина Срба у Хрватској – протјеривање или подређен положај националне мањине. Семберија је и тада показала да зна шта значи слобода, која никад није јефтина, а поготово није јефтина у рату”, нагласио је Петровић.
 
Према његовим ријечима, зато је сјећање на око 1000 погинулих бораца са подручја Семберије и помоћ њиховим породицама да живе достојанствено најмање што Град Бијељина и РС могу да учине како бисмо им се вратио бар дио дуга.
 
“У борби смо само бранили своје цркве, њиве, куће, шуме, предузећа, равнице и планине. Постојање Српске, коју је одбранио народ и народна Војска РС, доказ је да смо тај циљ остварили”, нагласио је Петровић.
 


Наводећи да нам требају промишљеност, разумијевање стања у свијету и свијест да је народ важнији од сваког појединца, Петровић је рекао да само тако можемо добити мирнодопске битке и непрокоцкати напоре и све што је учинила Војска РС.
 
Миодраг Стевановић, предсједник Борачке организације Града Бијељина, изјавио је да је Војска РС и основана да би заштитила своју отаџбину и заштитила свој народ.
 
“Војска РС је засигурно најзаслужнија за стварање РС”, рекао је Стевановић, наводећи да је са подручја Семберије у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату животе изгубило око хиљаду и 50 бораца, чије су фотограије изложене у спомен собу.
 
Према његовим ријечима, Војска РС била је херојска и одбрамбена војска која је бранила свој народ због чега заслужује сваку похвалу.
  
“Данас смо на овом светом мјесту како би јасно рекли да никада нећемо заборавити оне које су дали животе за одбрану РС и да ће остати наша светиња”, нагласио је Стевановић.



Пуковник Небојша Јовановић, комадант 3. пјешадијског батаљона из 3. пјешадијског РС пука и комадант бијељинске Касарне „Војвода Степа Степановић“, изјавио је да је захваљујући Војсци РС сачувана Српска и да данас грађани живе у миру и слободи.
 
Како је истакнуто на скупу, припадници 3. пјешадијског РС пука настављају традицију Војске РС и чувају насљеђе РС.
 
“Погинулим борцима нека је вјечни мир, слава и хвала њима и свима који су учестовали у борби за стварање и одбрану Српске", поручено је са свечане церемоније.
 
Свечаној церемонији, у оквиру које је изведен пригодан културно-умјетнички програм, присуствовали су представници Борачке и организација које окупљају борачке категорије, представници законодавних и извршних тијела РС, БиХ и Града Бијељина, породице погинулих, те бројни грађани.



Семберија инфо