ГИМНАЗИЈА „ФИЛИП ВИШЊИЋ“ БИЈЕЉИНА :: Semberija INFO ::

 

ГИМНАЗИЈА „ФИЛИП ВИШЊИЋ“ БИЈЕЉИНА


Дан сјећања на невино страдале жртве у концентрационим логорима

Данас је у холу Гимназије „Филип Вишњић“ обиљежен „Дан сјећања на невино страдале жртве у концентрационим логорима“ на нашим просторима.
Наташа Митровић, професорица српског језика и књижевности, али и координатор програма за обиљежавање „Дана Холокауста“ у Гимназији „Филип Вишњић“ рекла је да, они овај дан обиљежавају другачије него што се иначе поставља као поставка за обиљежавање ,,Дана Холокауста“.



-Данас се могло видјети подсјећање на жртве у логору „Градина“ и „Јасеновац“. Ово је мало другачија и личнија прича, нисмо хтјели да се ослонимо само на бројке, а ни на жртве. Данас смо могли видјети двоје ученика, који представљају једну личност, која има са једне стране, један бунт, агресиван став према томе шта се то једном човјеку може десити, шта то један човјек може да учини другом човјеку. А, са друге стране је ученица која представља помиреност са судбином, тугу и трагедију која када се нађе у таквој ситуацији, односно наш лик о коме говоримо како се он понаша. Све ово је пропратио један ученик без ријечи, који ће на свом тијелу да осликава све оно што се догађало овом преживјелом логорашу“  казала је Митровићева и нагласила је је да су вође овога пројекта ученици, а ученици који представљају двије стране једног човјека су Михајло Стевановић и Наташа Боровина, а глумац и идејни творац је Марко Ристић.

Такође,  данас се могао и погледати краткометражни анимирани филм, који је ауторско дјело Марка Ристића, који је, за пет минута и 30 секунди представио логор и рат кроз визију једног дјечака и ликовну поставку која је оплеменила простор.
Марко Ристић, ученик трећег разреда Гимназије „Филип Вишњић“ и аутор филма рекао је да је његов филм посвећен дану када се сјећамо на жртве које су страдале у Јасеновцу.
-Идеја за филм је настала из дјечијег погледа и кроз цијели филм се може видјети један цртеж који је графички и који осликава то дијете које прича своју причу. Порука је јасна, ово никада не треба да се заборави и треба да се трудимо да, што више оставимо сјећање на наше страдање, јер ако их заборавимо, то ће бити избрисано из цијеле наше историје. Али, не треба се угледати на те немиле догађаје који су се десили у том периоду и на овај начин ми не ширимо мржњу, него управо супротно, обиљежавамо сјећање и имамо за циљ да прикажемо да се ово више никада не смије поновити“, истакао је Ристић.

Семберија инфо