Основна школа „Меша Селимовић“ Јања: Вјежба евакуације :: Semberija INFO ::

 

Основна школа „Меша Селимовић“ Јања: Вјежба евакуације


У Основној школи „Меша Селимовић“ у Јањи, данас је одржана вјежба евакуације ученика у случају пожара, а која је изведена у оквиру програма „Смањења ризика од катастрофа за одрживи развој у БиХ“ с циљем безбједног школског окружења.

Учесници у овој показној  вјежби били су ученици и запослени у Основној школи „Меша Селимовић“ Јања, припадници Територијално ватрогасне јединице Бијељина и волонтери Црвеног крста Бијељина.



Миле Спасојевић, старјешина Територијално ватрогасне спасилачке јединице Бијељина рекао је да су данас са наставним особљем и ученицима извели показну вјежбу, гдје је акценат стављен на евакуацију ученика у случају неких елементарних непогода, а овај пут је то био пожар.

- Ми смо данас, у оквиру вјежбе показали гашање пожара у затвореном простору, изношење дјеце са посебним потребама и повређење дјеце, јер приликом евакуцаје буде већа концентрација људства и дође до повређивања, а ту су били и припадници Црвеног крста Бијељина да им укажу прву помоћ. Такође, било је и спасавање са висине, са ватрагасном корпом и јастуком и на крају је приказана употреба апарата за почетно гашење пожара, а запалили смо запаљиву течност и један од запослених у школи извршио је гашење“, објаснио је Спасојевић.



Рада Бојанић, волонтер Црвеног крста Бијељина, рекла је да су приказали  како да се помогне особи која је повријеђена.

- Дјеца су данас могла да науче како да помогну повријеђеној особи, како да  комуницирају са њом, а то ће им помоћи када порасту или када се задесе у некој таквој ситуацији, односно да могу смирено да реагују, да се не уплаше. Од повреда су се данас могле видјети посјекотине на поткољеници, као и опекотине на рукама“, рекла је Бојанићева.



Давор Радојевић, директор ОШ „Меша Селимовић“ Јања, рекао је да ће реализацијом овог пројекта унаприједити знања у превенцији и на тај начин предочити дјеци несреће од природних и других опасности које могу да се догоде.

- Када смо добили прилику да учествујемо у овом пројекту, ми смо требали да урадимо процјену ризика наше школе, програм заштите и спасавања наших ученика. Процјеном смо утврдили, да је котао за пећ већ дотрајао и постојала је могућност од експлозије котла, замјеном котла смањили смо ризик од тога. Уградили смо и ватро-дојавни систем и на један притисак тастера 500 ученика излази из учионица, а раније су наставници морали да одлазе од учионице до учионице. И даље ћемо радити на превенцији и заштити наше дјеце“, истакао је Радојевић и додао да су ватрогасци на лице мјеста стигли у року од два минута од момента дојаве, а 500 ученика, за два и по минута изашло из школске зграде.



Ален Заимовић, координатор заједничког програма Владе Швајцарске и УН агенција - ,,Смањења ризика од катастрофа за одрживи развој у БиХ“ рекао је да је ова вјежба само дио једног дијела „приче“, који они подржавају у Бијељини, а она се односи на сектор образовања, али и да имају друге секторе који су укључени у овај пројекат.

- Ово нам је показатељ да су ово активности на којима треба и даље да радимо и да је ово само почетак. Сви треба да будемо свјесни, свих ризика и катастрофа које нас окружују у нашим локалним заједницама“, рекао је Заимовић.


Семберија инфо - С. Јовановић