​Станоградња у Бијељини у пуном замаху: Ни цијене квадрата не заустављају радове :: Semberija INFO ::

 

​Станоградња у Бијељини у пуном замаху: Ни цијене квадрата не заустављају радове


Интензитет стамбене изградње у Бијељини, поготово у првој зони која обухвата ужи центар града, у првим мјесецима ове године достигао је свој максимум. Гради се велики број стамбених објеката, иако нагли скокови цијена грађевинског материјала угрожавају и ову, као и друге  привредне гране.

Имајући у виду податак да је крајем прошле године цијена стамбеног квадрата у првој градској зони износила око 1.800 КМ, те да је већ сада достигла цијену од 2.400 КМ, инвеститори се слажу с оцјеном да је ријеч о енормном повећању цијене стамбених квадрата, узрокованој, прије свега, повећањем цијена грађевинског жељеза, цемента, керамике и других неопходних репроматеријала.



Бранко Деспотовић, инвеститор стамбеног објеката са 60 станова у Улици књегиње Милице, каже да је ријеч о атрактивној локацији на којој је прве станове продавао по цијени од 2.000 КМ.

“Већ сада, за ових неколико станова који су остали непродати, можемо добити по 2.200 до 2.300 КМ по квадрату. Наша предност је у томе што смо на вријеме набавили  комплетан грађевински материјал, тако да није било упитно то, да ли ћемо у року завршити започети објекат. Руководимо се девизом, да оно што започнемо, морамо и да завршимо”, каже Деспотовић.



Александар Ристић, директор предузећа “Римаx инвест”, каже да је ово предузеће привело крају изградњу објекта са 22 стана, такође, у Улици књегиње Милице. Упркос кризи, потражња за становима је још увијек изражена.

“Након пандемије вируса корона, суочили смо се са великом економском кризом, у виду поскупљења сировина и репроматеријала. Грађевинско жељезо је двоструко скупље у односу на прошлу годину.  Поскупљују и други грађевински материјали. Евидентан је скок, када су у питању цијене станова у првој градској зони за неких око 600 КМ, са 1.800 КМ на 2.400 КМ. Планирамо изградњу још два стамбена објекта са око 60 станова, али у нове пројекте улазимо и са великом дозом опреза”, каже Александар Ристић.


Семберија инфо - Љ. Љубојевић