ГРАДСКА УПРАВА: КРИВИЧНА ПРИЈАВА ЗБОГ РУШЕЊА ВАНЕКОВОГ МЛИНА :: Semberija INFO ::

 

ГРАДСКА УПРАВА: КРИВИЧНА ПРИЈАВА ЗБОГ РУШЕЊА ВАНЕКОВОГ МЛИНА


Поводом рушења Ванековог млина у Бијељини, који је недавно проглашен културним добром и за које је било најављено да ће бити рестауриран, градоначелник Љубиша Петровић је на конференцији за новинаре изјавио да ће Градска управа, Окружном јавном тужилаштву поднијети кривичну пријаву против одговорних лица због рушења културно-историјског насљеђа, али и тражити да се уради реплика бар предње стране Ванековог млина, а то ће тражити од Министарства за грађевинарство.

- Као човјек и као функционер града, остао сам згрожен кад сам на лицу мјеста видио да више ни један објекат на локацији Ванеков млин не постоји. По доказима и документацији којом располажемо, постоје основи сумње да је извршено кривично дјело, јер је у питању уништење споменика културе који је под заштитом Завода за заштиту споменика“, рекао је Петровић.

Да је град радио у складу са циљем заштите културног насљеђа, потврдио је Борјан Максимовић руководилац Одјељења за просторно уређење.
- Одјељење за просторно уређење је 18. новембра 2021. године донијело рјешење о уклањању искључиво објеката на тој локацији који нису под заштитом, што значи да Ванеков млин треба да остане у постојећем стању, јер је проглашен културним добром и под заштитом је“, рекао је Максимовић.

Из Одјељења за инспекцијске послове, такође је потврђено да су поступали у оквиру надлежности и са циљем заштите културно-историјског насљеђа. Предраг Петричевић, који је по овлаштењу градоначелника, начелник Одјељења за инспекцијске послове, рекао је да је 17. марта 2022. године, у Одјељење стигло обавјештење о пријави градилишта на локацији Ванеков млин, а 31. марта надлежни инспектор је изашао на локацију да изврши инспекцијски надзор.

- Инспектор је том приликом констатовао да су одређени објекти порушени и уочио, а и записнички констатовао, да је и дио објекта који је под заштитом порушен. Након тога, послат је допис Републичком инспекторату, односно надлежном урбанистичко-грађевинском инспектору, а на основу повратнице, допис је запримљен. Даљи поступак по овом питању је у надлежности Републички инспектората“, рекао је Петричевић.

​Семберија инфо - О. Стјепановић