Бијељина: Три деценије 1. семберске бригаде :: Semberija INFO ::

 

Бијељина: Три деценије 1. семберске бригаде


У овиру обиљежавања „Три деценије 1. семберске бригаде“ служен је парастос погинулим припадницима бригаде у касарнској цркви, затим су прочитани реферати, „Ратни пут бригаде“ и „Историјат бијељинског гарнизона и касарне“,  те обилазак спомен собе и технички збор.



Након тога, на Градском тргу су испред централног споменика положени вијенци погинулим припадницима бригаде у Одбрамбено – отаџбинском рату и посјета Спомен – соби у Музеју Семберије.

Обиљежавању Три деценије 1. семберске бригаде присуствовали су представници Организације старјешина Војске Републике Српске - Градски одбор Бијељина, Градске Борачке организације, Градске управе Града Бијељина и некадашњи припадници 1. семберске бригаде.



Милан Лукић, некадашњи припадник 1. семберске лаке пјешадиске бригаде у саставу првог и другог пјешадиског батаљона, рекао је да је она прва организована војна јединица у Семберији.

-На почетку ратних дејстава у Бијељини, бригада није активно учествовала, углавном је дејствовала у блокади прилаза према граду. Она није узела активно учешће у ратним борбеним дејствима у Бијељини,али је по завршетку оружаних сукоба, прво учешће је имала на бојишту у Брчком. Након тога смо били на мајевичком ратишту, гдје смо остали до завршетка Одбрамбено – отаџбинског рата“, рекао је Лукић и додао да су током рата, живот изгубило, 140 бораца 1. Семберске лаке пјешадиске бригаде, а 350 је било рањених.

Игњат Ђорђић, припадник 1. семберске лаке пјешадијске бригаде од јануара 1992. до маја 1996. године, рекао је да су данас борци на маргинама, јер им статус није адекватно ријешен.

Семберија инфо - С. Јовановић