Берба вишње у Семберији :: Semberija INFO ::

 

Берба вишње у Семберији



Због  великог броја кишних дана у мају и неповољних временских прилика, род вишње у неколико семберских вишњика готово да је преполовљен.

У вишњику Милана Радића у Великој Обарској, који се узгојем вишње бави више од 30 година, берачи ће се у воћњаку задржати још дан до два. Милан за Семберија ИНФО каже да је на вријеме заштитио плодове и извршио неопходну прихрану у вишњику са око 1.000 стабала.

 „Биће неког рода. Наравно, неће бити онако како сам очекивао. Очекујем подбачај у приносима и до 40 одсто. Не могу прецизно израчунати какав ће бити овогодишњи род вишње, јер има и трулежи. На вријеме сам заштитио стабла и надам се да ће некаквог рода, ипак, бити. Ово је сорта вишње „ облачинска“, сорта које се најбоље показала на овим нашим просторима. Све друге сорте не могу дати род какав даје ова сорта. Имам откупљивача који ће на крају сезоне брања утврдити коначну цијену. Откупна цијена вишње не мијења се, практично, од 1985. године. Углавном се откупна цијена вртила око марке по килограму. Проблем представља и недостатак радне снаге. Берача треба платити од 40 до 50 КМ. Углавном, данас можете ангажовати бераче који су у позној животној доби. Млађи људи не желе да беру вишње“, каже Милан Радић, истичући да су протекле три деценије код њега изњедриле својеврсну љубав према вишњи.

„Волим да радим то и буквално ми се  вишња подвукла под кожу. Консултујем стручњаке, а добро дође и моје дугогодишње искуство. Ранијих година имао сам род од 20 до 30 килограма по стаблу. Тешко је прецизно утврдити колико ћу у овој години укупно убрати вишње. Имам информације да су неки узгајивачи вишње одустали од бербе, јер им се не исплати ангажовати бераче. Вишња мора бити без црва, јер, уколико је црвљива, онда ништа од добити. Оде плод у другу класу. Уколико вишња није у првој класи, онда се не исплати ни брати ово воће“.

Радић каже да ће берба вишње бити завршена за дан, два. Поражавајућа је чињеница да у вишњике стижу берачи који имају педесет или шездесет година, те да млади нису заинтересовани за бербу вишње. И, на крају разговора, Радић каже да ће се и он узгојем вишње бавити још неколико година, до старосне пензије, јер је својевремено, са 32 године радног стажа проглашен за технолошки вишак у бијељинском „Панафлексу“. Можда ће све то потрајати још коју годину дуже, све док га здравље буде служило. Иако купаца за вишњу „облачинска“ има, јер се може прерадити у квалитетан и здрав воћни сок, мало је младих људи који су заинтерсовани за ову врсту воћарске производње. 

Семберске новине/СемберијаИНФО/Љ.Љубојевић
Фото: Б.Милошевић