ПОЧЕЛА РЕГИОНАЛНА КАМПАЊА “ГРАДОНАЧЕЛНИК, ПРИЈАТЕЉ РОМА“ :: Semberija INFO ::

 

ПОЧЕЛА РЕГИОНАЛНА КАМПАЊА “ГРАДОНАЧЕЛНИК, ПРИЈАТЕЉ РОМА“


Градоначелник Бијељине Мићо Мићић и извршни директор Удружења грађана за промоцију образовања Рома“Отахарин“ Драган Јоковић најавили су почетак регионалне кампање  “Градоначелник, пријатељ Рома 2019“, која ће у Босни и Херцеговини трајати од седмог јуна до шестог септембра.

Ова кампања се по други пут проводи у БиХ, а у оквиру је пројекта “Заједничка иницијатива за јачање ромског цивилног друштва у земљама западног Балкана и Турске“, који финансира Европска унија.

-На основу упитника прикупљених до шестог септембра, независна комисија одабраће побједника такмичења. Партнери на пројекту, у оквиру којег се организује кампања, организоваће информативне сесије и састанке ради даљег информисања заинтересованих јединица локалне самоуправе о кампањи и такмичењу, рекао је Драган Јоковић додавши да се кампања и такмичење ,,Градоначелник, пројатељ Рома“ истовремено  проводи у више земаља на Западном Балкану и у Турској. Централни догађај биће организован у Бриселу када ће сви награђени градоначелници из Албаније, Црне Горе, Србије, Косова, Републике Сјеверне Македоније, Босне и Херцеговине и Турске имати прилику да приме награду и да се састану са високим представницима ДГ НЕАР.

Кампања „“Градоначелник, пријатељ Рома“ уско је повезана са активним учешћем и интеграцијом Рома у земљама које се још суочавају са проблемима у инклузији Рома, а циљ кампање је да се повећа свијест шире јавности и носилаца одлука у локалним заједницама, те да се утиче на промјену ставова о укључивању Рома и да се превазиђу препреке које отежавају овај процес.

Мићо Мићић је први градоначелник у БиХ који је примип прознање “Градоначелник, пријатељ Рома“.

-Задовољство ми је да сам дио ове приче, а признање сам добио за 2017. годину. Признање је то не само мени, него и нашем граду, зато што имамо низ активности којима настојимо да се наши Роми не осјећају као грађани другог реда, него да се сваким даном побољшава њихов положај у друштву, на њихову добробит, али и добробит Бијељине, изјавио је градоначелник Мићић.