УГЉЕВИК: СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА У ЧАСТ СРПСКОГ ЈУНАКА-ПУКОВНИКА МИЛАНА ЈОВИЋА :: Semberija INFO ::

 

УГЉЕВИК: СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА У ЧАСТ СРПСКОГ ЈУНАКА-ПУКОВНИКА МИЛАНА ЈОВИЋА


Foto
У Угљевику је данас одржана завршна свечаност Меморијално-културне манифестације “Јовићеви дани” која се одржава у част хероја Одбрамбено-отаџбинског рата пуковника Војске Републике Српске Милана Јовића под слоганом “Да се не заборави”.
 
На Свечаној академији награђени су најбољи литерарни радови.
 
У конкуренцији основних школа најбоље награђени литерарни рад је рад од Катарине Пајић на тему “Велики људи стварају велика дјела” док је Зорана Беновић освојила прво мјесто у конкуренцији средњошколаца на тему “И траг оних истих што су данас пали видјеће се сутра како свијетле небом”.
 
Прије Свечане академије вијенац на Спомен-статуу пуковника Милана Јовића која се налази на градском тргу у Угљевику, положили су чланови његове породице, син Дарко, снаха Светлана и унуци Максим и Мила, те представници Борачке организације Угљевик, локалне власти као и поштоваоци лика и дјела овог српског јунака.
 


Предсједник Борачке организације Угљевика Јован Маринковић истакао је да је пуковник Јовић помогао српском народу у стварању Републике Српске.
 
“Помињањем пуковника Милана Јовића, помињемо и 301 погинулог борца који су животе дали за опстанак српског народа на овим просторима и његову сигурнију будућност”, рекао је Маринковић.
 
Пуковник Милан Јовић погинуо је 9. фебруара 1993. године у селу Билалићи, гдје је предводећи своје борце пао покошен рафалом надомак муслиманског упоришта Теочак.
 
Поводом Видовдана, крсне славе ВРС, 28. јуна 1993. године  постхумно је одликован Орденом Немањића.