ВРИЈЕМЕ ЈЕ ЗА ПРИХРАНУ ПШЕНИЦЕ :: Semberija INFO ::

 

ВРИЈЕМЕ ЈЕ ЗА ПРИХРАНУ ПШЕНИЦЕ


С обзиром на то да значајан број пољопривредних произвођача у Семберији није јесенас  у довољној мјери користио минерална ђубрива при сјетви пшенице, можемо слободно рећи да је стање усјева повољно, каже Ђорђе Глишић, виши стручни сарадник у Ресору за пружање стручних услуга при Министарству пољопривреде Републике Српске.
У изјави за “Семберија инфо” Глишић каже да су ниске дневне температуре у протеклом периоду, без сњежног покривача, допринијеле појави “стреса” код биљака.

 “То се може закључити по промјени боје листова који су пожутјели, управо због излагања “стресу”. У питању су температуре које су биљежене прије петнаестак дана, када смо имали од минус девет до минус седам степени Целзијусових. Такво раздобље је трајало неких пет до шест дана. Прије тога смо имали сњежни покривач на њивама и тада је снијег биљкама служио као добар изолатор. Биљке су осјетиле утицај ниских температура, али, то је пролазног карактера и није ништа опасно. Сада је неопходно извршити прихрану усјева азотним ђубривима, као што је “кан” или “уреа”. Познато је да “кан” треба користити на “киселим” земљиштима, али ће због високе цијене вјештачких ђубрива пољопривредници, вјероватно, умјесто двије обавити једну прихрану или ће смањити количину ђубрива по јединици површине”, каже Глишић, истичући да ће се то одразити на крајњи резултат и на приносе.

Глишић каже да има још низ фактора који могу утицати на висину приноса. Он истиче да се ова година не може поредити са прошлом годином, јер је цијена ђубрива диктирала количине које су искориштене при сјетви, тако да  ће се почетни старт развоја биљака одразити на приносе.

“За сада је рано давати било какве прогнозе. Што се тиче земљишта слабијег механичког састава, на појединим њивама се због неравног терена задржавала влага, те је и на тим дијеловима парцела дошло до страдања биљака. У наредном периоду треба пажљиво пратити развој биљака и припремити се за евентуално третирање биљака од биљних болести И штеточина, упозорава Глишић.

Semberija info