ОБИЉЕЖЕНО 29 ГОДИНА ОД ПОГИБИЈЕ ПУКОВНИКА МИЛАНА ЈОВИЋА :: Semberija INFO ::

 

ОБИЉЕЖЕНО 29 ГОДИНА ОД ПОГИБИЈЕ ПУКОВНИКА МИЛАНА ЈОВИЋА


Foto
У Доњој Трнови код Угљевика данас је служен помен хероју одбрамбено-отаџбинског рата пуковнику Војске Републике Српске /ВРС/ Милану Јовићу који је погинуо на данашњи дан прије 29 година бранећи српски народ.
Породица, саборци, пријатељи и поштоваоци лика и дјела овог српског јунака окупили су се на гробљу "Гај" гдје је сахрањен пуковник Јовић и одали почаст.

Његов саборац Ратко Ђурковић, који је био командант првог батаљона Прве мајевичке бригаде ВРС којом је командовао пуковник Јовић, рекао је да је његов командант био оличење храбрости.
"Чим су почела ратна дејства на овим просторима Милан Јовић је одмах дошао у родни крај да помогне одбрану српског становништва", рекао је Ђурковић, који је био учитељ пуковнику Јовићу док је похађао Основну школу у Доњој Трнови, свом родном мјесту.



Начелник Угљевика Василије Перић присуствовао је молитвеном скупу и истакао да су сви поносни на херојство овог јунака који је дошао у родни крај да брани свој народ.

"Његовим доласком српски народ на овим просторима је осјетио огромну сигурност. Присјећајући се пуковника Јовића изражавамо поштовање и према свима који су дали своје животе за опстанак српског народа и наше Републике Српске", рекао је Перић.

Предсједник општинске Борачке организације Јован Маринковић рекао је да је Јовић доласком на чело бригаде направио је једном од најбољих у Војсци Републике Српске.

"Увијек је био испред својих војника, на првим борбеним линијама и трећи пут је био рањен у борбама на планини Мајевици", рекао је Маринковић.

Он је нагласио да никада не смију бити заборављени сви који су живот дали за то да српски народ живи у слободи.

"Свим силама ћемо се трудити да док постојимо одржавамо сјећање на пуковника Јовића и све погинуле борце који су створили Републику Српску", рекао је Маринковић.



Претходно су на спомен-обиљежје испред Дома културе у Доњој Трнови положени цвијеће и вијенци у знак сјећања на Милана Јовића и на 18 погинулих бораца и шест цивилних жртава рата са овог подручја.
Пуковник Милан Јовић погинуо је 9. фебруара 1993. године у селу Билалићи, гдје је предводећи своје борце пао покошен рафалом надомак муслиманског упоришта Теочак.

Поводом Видовдана, крсне славе Војске Републике Српске, 28. јуна 1993. године постхумно је одликован Орденом Немањића.

У његову славу општина Угљевик једном годишње организује манифестацију "Јовићеви дани".

У Угљевику је на градском тргу 22. децембра 2018. године откривена спомен-статуа Милана Јовића, рад вајара Милоша Комада.