ПРОЉЕЋНА СЈЕТВА СКУПА И НЕИЗВЈЕСНА :: Semberija INFO ::

 

ПРОЉЕЋНА СЈЕТВА СКУПА И НЕИЗВЈЕСНА


Због  драстичног поскупљења вјештачког ђубрива,  горива и других репроматеријала, овогодишња прољећна сјетва биће изузетно скупа, можда и најскупља до сада, упозоравају пољопривредни произвођачи у Семберији. Велики број њих још увијек прави калкулације и израчунава трошкове прољетне сјетве, уз изражену опрезност и спремност да од неких пољопровредних култура потпуно одстане или да значајно смањи површине на којима ће их засијати.

Сретен Вучковић, испред Одјељења за пољопривреду Градске управе Бијељина каже да ће ускоро бити организована јавна расправа на којој ће представници пољопривредних удружења бити у прилици да  изнесу ставове и мишљења о тренутној ситуацији у пољопривредном сектору.

“У складу са закључцима и мишљењима пољопривредних произвођача биће распоређена и средства Аграрног фонда за ову годину. Настојаћемо да утврдимо најбоље критеријуме за расподјелу 1,7 милиона КМ, колико ће ове године бити издвојено из буџета за развој пољопривредне производње. Истовремено смо упутили инциијативу према ресорном министарсву и Министарству спољне трговине и економских односа БиХ, да се и ова два министарства активно укључе, по угледу на Србију, у рјешавање проблема у пољопривреди. Да ли ће се рјешење тражити у смањењу царине за вјештачка ђубрива и друге репроматеријале или на неки други начин, на њима остаје да о томе одлуче. Ми смо у прошлој години ресорном министарству упутили иницијативу за повећање подстицаја за пшеницу по хектару са 300 на 400 КМ, али, на наш захтјев није позитивно одговорено”, изјавио је Вучковић, истичући да ово одјељење будно прати ситуацију на терену и активно се односи према рјешавању нагомиланих проблема у пољопривреди.

Semberija info