ГРАДСКА УПРАВА: У БУЏЕТУ 15 ПОСТО СРЕДСТАВА ПО ОСНОВУ РЕНТЕ И НАКНАДЕ ЗА УРЕЂЕЊЕ ГРАДСКО-ГРАЂЕВИНСКОГ ЗЕМЉИШТА :: Semberija INFO ::

 

ГРАДСКА УПРАВА: У БУЏЕТУ 15 ПОСТО СРЕДСТАВА ПО ОСНОВУ РЕНТЕ И НАКНАДЕ ЗА УРЕЂЕЊЕ ГРАДСКО-ГРАЂЕВИНСКОГ ЗЕМЉИШТА


Градска управа је опредијељена да Бијељина буде урбанизованији град и да се уведе урбанистички ред. Нацрти регулационих планова биће доступни на интернет страници града, Центру за културу, Одјељењу за просторно уређење и Дирекцији за изградњу и развој града”, рекао је градоначелник Љубиша Петровић. О активностима  Одјељења за просторно уређење и планом рада у наредној години, говорио је представник Одјељења Борјан Максимовић.
-Када говоримо о вишепородичним стамбено-пословним објектима, од којих убиремо највише прохода по основу накнаде за уређење градско-грађевинског земљишта и ренте за објекат, ове године смо, до 20. децембра издали 21 грађевинску дозволу, што је значајно више у односу на претходних неколико година. По питању легализације, Одјељење је издало 132 грађевинске и употребне дозволе, што је такође знатно више него у протеклим годинама, а приходи по основу наплате накнаде за уређење градско-грађевинског земљишта и ренте за објекте, до 1. децембра ове године износе 6. 700. 000 КМ и ако узмемо у обзир која је то просјечна мјесечна цифра, долазимо до броја од 7. 300. 000 КМ, што је око 15 посто од укупног бужета града”, појаснио је Максимовић. Он је додао да је тачно да су до 30. септембра ове године имали извршење буџета од 16 посто, односно, 40. 498 КМ, међутим, на дан 20. децембар 2021. године, Дирекцији је исплаћено 183. 444 КМ, по основу потписаних уговора, што укупно представља 73, 4 посто извршења  буџета на буџетској позицији урбанистичко пројектовање и планирање.


-Уколико Дирекција до краја године успије да достави преднацрт плана Филип Вишњић или Галац, извршење буџета ће бити преко 90 посто. У ситуацији када смо имали потпуну блокаду у првом кварталу ове године, јер нисмо имали усвојен буџет града, ми смо радили на изради четири нова регулациона плана и једном новом урбанистичком пројекту, а то је 394, 7 хектара најекслузивнијег и најатрактивнијег градског грађевинског земљишта”, рекао је Максимовић и додао дас у одлуке о приступању регулационих планова и урбанистичког пројекта донијете су 18. јуна. Говорећи о плану рада за наредну годину, Максимовић је рекао да “усљед планиране трасе Брчко-Бијељина-Рача, имају обавезу да измијене постојећи регулациони план индустријске зоне четири и Агротржни центар”.

-Поред развоја индустрије и привреде, морамо се задржати и на ужем урбаном подручју, те смо 19. новембра, упутили секретару Скупштине града допис у ком смо рекли да ћемо наредне године радити индустријску зону четири, Агротржни центар и Лединце два”, појаснио је Максимовић. Осврћући се на опаске на “урбанистички хаос”, Максимовић је нагласио да је тај “хаос” актуелан уназад више година и да је грађанима јасно да људи који су били на кључним позицијама нису свој посао обављали благовремено и како је то требало.

-Немогуће је да смо сад за све ми криви и да је “урбанистички хаос” настао за годину дана. Ми смо за једну годину покренули пет докумената, четири регулациона плана и један урбанистички пројекат, а следеће године планирамо три нова регулациона плана”, нагласио је Максимовић и најавио да је у плану и реализација пројекта електронске грађевинске дозволе.

-Грађани неће губити вријеме од једне до друге институције, јер ће бити направљен софтвер, односно апликација, гдје ће грађани моћи од куће да поднесу захтјев за издавање грађевинске дозволе”,рекао је Максимовић.

Семберија инфо