НОВИ ЗАКОН О ОБНОВЉИВИМ ИЗВОРИМА ЕНЕРГИЈЕ :: Semberija INFO ::

 

НОВИ ЗАКОН О ОБНОВЉИВИМ ИЗВОРИМА ЕНЕРГИЈЕ


У Бијељини је 26. октобра одржана јавна расправа о Нацрту закона о обновљивим изворима енергије. Пратећи еволуцију европске легислативе из ове области Народна скупштина Републике Српске је 30. септембра 2021. године усвојила Нацрт закона о обновљивим изворима енергије којим се уређује област планирања и подстицања производње и потрошње електричне енергије у постројењима која користе обновљиве изворе енергије, утврђују систем и мјере подстицаја за произведену електричну енергију из обновљивих извора, институционално спровођење система подстицаја, уређују питања изградње постројења за производњу електричне енергије из обновљивих извора и друго.
 
-Нови закон омогућава огромну корист за становништво. Законом се уводи нова категорија, купац-произвођач електричне енергије, тзв. „прозјумер“. Ради се о физичким лицима која овим законом стичу право да на свом посједу инсталирају соларну електрану за производњу електричне енергије максималне снаге до 10,8 кW. Тако произведену струју користе за своје потребе, а вишак предају у дистрибутивну мрежу. Имаће двосмјерна бројила која региструју колико је струје предато, а колико преузето из дистрибутивне мреже. Након одређеног периода подвлачиће се линија гдје дистрибутер на основу разлике између испоручене и преузете количине електричне енергије, прозјумеру плаћа, или испоставља рачун за електричну енергију. На расправи сам предложио да се у закону максимално поједноставе процедуре које физичка лица требају испунити да би добили дозволу за градњу соларне електране на свом посједу“, каже за „Семберија инфо“ инжењер Срђан Криваћевић, директор фирме „Energy Nova“ која се бави пројектовањем и изградњом соларних електрана.
 
Грађани ће, по усвајању закона, имати прилику да путем соларних панела производе и продају електричну енергију, смањујући своје досадашње издатке за ову врсту енергије, истовремено доприносећи еко систему планете. Иако је тренд поскупљења у посљедње вријеме условио и раст цијена елемената за изградњу соларних система, у коначници, изградња соларних електрана је економски исплатива. На глобалном нивоу већ траје експанзија изградње соларних електрана, а доношењем новог закона стручњаци очекују да ће се тај тренд пренијети и на тржиште Републике Српске.
 

-Какви су географски услови за искориштавање сунчеве енергије у Бијељини? Упоредимо, Њемачка максимално користи све слободне просторе за градњу соларних електрана, а Бијељина има 20 do 25% боље услове за то од Њемачке. О Требињу, нпр. нећемо ни говорити. Током ове године, „Energy Nova“ је пројектовала и изградила више од 20 соларних електрана, различите снаге, широм Босне и Херцеговине. Усвајањем овог закона очекујемо да ће грађани препознати огромне користи које могу остварити и наравно, очекујемо да видимо велики број соларних електрана на семберским крововима“, каже за ,,Семберија инфо'' Криваћевић, напомињући да је у оквиру јавне расправе предложио да се у закон угради одредба која би забрањивала кориштење квалитетног пољопривредног земљишта за градњу соларних електрана.
 
Усвајање закона о обновљивим изворима енергије очекује се до краја године, док је доношење већине законом дефинисаних подзаконских аката планирано за први квартал наредне године.

Семберија инфо