ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА СЛИКА ЗВЕЗДАНЕ ПЕЈИЋ :: Semberija INFO ::

 

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА СЛИКА ЗВЕЗДАНЕ ПЕЈИЋ


У Умјетничкој галерији Центра за културу “Семберија” вечерас је отворена изложба слика и цртежа Звездане Пејић под називом “Од Мише до Звездане”. Звездана Пејић је, наиме, кћерка познатог бијељинског академског сликара Мише Лукића који је преминуо прије двадесет година. И Звездана, по струци медицински радник, већ десет година бави се сликарством. Учествовала је неколико пута на Ликовном сабору Мајевица, док је на Сајму менталног здравља у Бијељини наступала као самостални умјетник.

Судећи по изложеним портретима, пејзажима и мртвим природама, и Звездана је од свог оца наслиједила раскошан ликовни дар, иако је тај таленат, због стицаја животних околности дуго, како примјећује мастер ликовни умјетник Весна Вујичић, био по страни, на чекању.

Звездана Пејић каже да се у ликовном стваралаштву најрадије задржава на портрету, те да је пуно у ликовном изразу наслиједила од оца. Слика још и пејзаже и мртву природу.



“Сматрам да се љубав према сликарству пробудила сама од себе, на неки природан начин, јер и генетика је пуно утицала на то. Она је присутна, не може се од ње побјећи. Ово је моја прва самостална изложба, а излагала сам и на неколико колективних изложби. Захваљујем се овом приликом академском графичару, кустосу Галерије Милијанку Михољчићу, који је направио сретан спој између очевог ликовног стваралаштва и онога што данас сама сликам. И моји синови, иако похађају Музичку школу и љубав према музици су наслиједили од оца, заинтересовани су и за сликарство”, каже Звездана Пејић. Каже да, што се планова тиче, наставља сликати, јер у њеном стваралаштву нема стихијског рада, већ се све ради плански и континуирано.

За Звезданине портрете Весна Вујичић каже да су са “дубоким емоционалним изразом и карактером”, те да се животи људи читају са њихових лица, односно са Звезданиних слика.

Семберија инфо