НАЧЕЛНИК ОПШТИНЕ ЛОПАРЕ о привредном амбијенту Лопара: Расте број производних погона :: Semberija INFO ::

 

НАЧЕЛНИК ОПШТИНЕ ЛОПАРЕ о привредном амбијенту Лопара: Расте број производних погона


Начелник општине Лопаре, Радо Савић присуствовао је потписивању уговора о сарадњи на пољу преквалификације радника између доо „Термал Инт“ и USAID-а. Искористили смо прилику да од првог човјека општине сазнамо више детаља о привредном опоравку ове подмајевичке локалне заједнице.


-Прије седам година овдје је почео процес сјечења Термала у старо гвожђе. Нико није био заинтересован да га покрене. Међутим, убрзо смо, уз асистенцију људи из пријератног менаџмента Термала, успјели наћи стратешког инвеститора и од тада све до данас „Термал Инт“ постаје све успјешнија пословна прича. У односима са инвеститорима треба много транспарентности, стрпљења и повјерења. Потребно је присуство добрих намјера и од стране локалне заједнице и од стране инвеститора да би се једна пословна прича успјешно укоријенила у једној средини. Једна таква прича је ова фабрика у којој се налазимо“, рекао је за портал Семберија инфо начелник општине Лопаре, нагласивши да „Термал Инт“ није једина успјешна прича у Лопарама.


У пословној зони општине Лопаре у функцији су сви пријератни производни простори, а неколико производних хала је у процесу градње. У фабрикама, које ту послују, посао је пронашло преко 800 радника са подручја Лопара, уз тенденцију раста броја запослених. Општина Лопаре је препознатљива по доброј сарадњи са својом дијаспором.

-Имамо одличну сарадњу са нашим људима који су у неком ранијем периоду из различитих разлога морали напустити своје родно мјесто. Међутим, није у почетку ишло све тако једноставно. Нема брзих и једноставних рјешења. Општина Лопаре већ 10 година има референта за дијаспору. И тек након шаст година нашег мукотрпоног рада почели су пристизати први резултати. То је вријеме било потребно да се изгради повјерење. Данас у Лопарама имамо 12 пројеката који су започели наши људи из иностранства. Ријеч је о пројектима из области привреде, пољопривреде и туризма. Имамо и аматерско позориште које је основао наш човјек из дијаспоре. Сви они су најбоља препорука за сваког наредног инвеститора. За то вријеме ми, као општинска власт, морамо бити максимално одговорни и транспарентни у нашем раду“, рекао је на крају за портал Семберија инфо начелник Радо Савић.


Семберија инфо