ПОШТОВАТИ СОПСТВЕНУ КУЛТУРУ И ТРАДИЦИЈУ :: Semberija INFO ::

 

ПОШТОВАТИ СОПСТВЕНУ КУЛТУРУ И ТРАДИЦИЈУ


У Основној школи ,,Петар Петровић Његош“ у Великој Обарској, 15. септембра, одржан  је час на отвореном поводом обиљежавања ,,Дана српског јединства, слободе и националне заставе“ . Час је почео интонирањем химни РС и Србије, а потом се обратила директорица школе, Мира Савић.  Она је истакла како је битно поштовати своју културу и традицију како бисмо сами били поштовани.  


Такође,  нагласила је да никад не заборавимо све жртве ратова, па и борце овог села погинуле током ратних дешавања кроз историју. Директорица је казала да је ово празник идентитета.

-Датум који је изабран је датум пробоја Солунског фронта и ту лежи наша слава и наш бол. Наша матица је Србија, ми пишемо ћирилицу. Нама Србија помаже. Примјер је и вриједна донација, у износу од 250.000 евра за изградњу фискултурне сале. Наша школа, село, те наш Град се поноси на  предсједника Вучића који мисли и на нас Србе у Републици Српској, бори се за наша права и заједно са Српском православном црквом представља наш идентитет'', навела је Мира Савић.

Наставник историје,  Невенко Каностревац , одржао је час на тему ,,Солунски пробој''.

Своју презентацију представио је и ученик деветог разреда, Ђорђе Ењаковић, који се прошле године пласирао на Републичко такмичење на тему Дани сјећања ,,Пробој Солунског фронта“.


Ученица осмог разреда, Нађа Јефтић, која је, такође, освојила прво мјесто на Регионалном такмичењу, рецитовала је пјесму ,,Плава гробница“, пјесника Милутина Бојића.

-Нашем часу на отвореном, присуствовао је протонамјесник Митар Млађеновић, који је изјавио да је ово важан дан за Републику Српску и Србију'', прецизирала је Мира Савић.

Semberija info