ГРАДСКА БОРАЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА: У ПОНЕДЕЉАК 29 ГОДИНА ОД ОСЛОБАЂАЊА СТАНОВНИКА ПОТПЕЋА, СМОЛУЋЕ И ТИЊЕ :: Semberija INFO ::

 

ГРАДСКА БОРАЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА: У ПОНЕДЕЉАК 29 ГОДИНА ОД ОСЛОБАЂАЊА СТАНОВНИКА ПОТПЕЋА, СМОЛУЋЕ И ТИЊЕ


Градска Борачка организација, обиљежиће у понедјељак, 30. августа, Дан ослобађања становника Потпећа, Смолуће и Тиње, који су на тај дан, 1992. године извучени из окружења херојским подухватом Војске Републике Српске, уз садејство са јединицама МУП-а РС и борцима ових мјеста, најављено је конференцији за новинаре. Предсједник Градске борачке организације Миодраг Стевановић је истакао да се битка ослобађања српског станвништва Потпећа, Смолуће и Тиње, прије 29 година, сматра једном од најхуманијих које је ВРС водила у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

-У понедељак, 30. августа у 12 часова,  на гробљу у Пучилама, служиће се помен  и обиљежити Дан ослобађања становника Потпећа, Смолуће и Тиње“, рекао је Стевановић. Подсјећамо да је око 7. 000 српског становништва било у окружењу више од четири мјесеца и изложено сталним нападима тзв. Армије БиХ. Јединице ВРС, предвођене Гардом „Пантери“,  извиђачко-диверзантским водом „Црни“ и водом полиције из Лопара,  извршиле су пробој и омогућен је прелазак на српску територију. Погинуло  је више од 70, а рањено преко 200 цивила и бораца. Смолућанин Милан Јокановић каже да се и 29. година послије ослобођања, сјећа свакодневних напада из сусједних муслиманских општина, Сребреник, Тузла, Мрамор, Лукавац.

-Нападани смо и убијани, имовина нам је уништавана. Ране не зарастају и сјећања не блиједе, а боли и чињеница да за злодјела нико није одговарао“, рекао је Јокановић. Са конференције за новинаре упућен је позив становништву да у понедељак у 12 часова дођу на градско гробље у Пучилама и одају почаст погинулим борцима и цивилима, јер то је, како је наглашено, „најмање што можемо учинити у знак сјећања на жртву за слободу и Републику Српску у којој данас живимо“.

Semberija info