ПРОМОЦИЈА ДРИНИЦЕ, БУДУЋЕГ ЗАШТИЋЕНОГ ПОДРУЧЈА :: Semberija INFO ::

 

ПРОМОЦИЈА ДРИНИЦЕ, БУДУЋЕГ ЗАШТИЋЕНОГ ПОДРУЧЈА


У Еко-визитор центру ,,Језера“ у Бијељини одржан је први ,,Зелени еко фестивал Дриница 21“ који је трајао од 23. до 25. јула. Ову тродневну манифестацију организовало је Еколошко удружење ,,Еко пут“ с циљем подизања свијести о потреби заштите природе и барског система старог дринског тока, као и промоцију Еко-визитор центра ,,Језера“ као посјетилачког центра будућег заштићеног подручја ,,Дриница“.
 
Низ образовних, сајамских и забавних садржаја обиљежили су ову манифестацију, а предсједница Еколошког удружења ,,Еко пут“ Снежана Јагодић Вујић наводи да је за вријеме трајања фестивала кроз Еко визитор центар ,,Језера“ прошло око 400 посјетиоца.  

-У простору нашег еко-визитор центра одржан је први Зелени оутдоор фестивал (манифестација која је повезала културно-историјску и природну баштину) са циљем промоције будућег заштићеног подручја барског система старог дринског тока Дринице- бара Старача.  Учесници и посјетиоци имали су прилику да током три дана фестивала погледају изложбу фотографија ,,Од двије депоније до визиторског центра“, да учествују у шетњи ,,Дабровом стазом“ на мјесту гдје су се даброви након више од једног вијека поново појавили у Семберији, затим да виде и нешто купе на базару рукотворина и природних производа, учествују у еко радионицама и уживају у поезији наших пјесника и пјесникиња из Књижевног клуба ,,Јован Дучић“. Посебно бих нагласила и то да је приликом одржавања фестивала пружена и подршка протесту против изградње рудника литијума код Лознице који би могао, ако почне са радом, да доведе до директног загађења дринских вода на којима лежи Бијељина“, рекла је Снежана Јагодић Вујић. 

Иначе, како појашњавају организатори, овај еко фестивал је организован у склопу пројекта ,,Ревитализација дијела старог дринског тока Дринице- баре Стараче у процесу управљања заштићеног подручја“, а пројекат је подржала Јавна установа ,,Воде Српске“.



Да подсјетимо, Еколошко удружење ,,Еко пут“ формирало је Еко центар ,,Језера“ 2013. године када су од града добили на кориштење и управљање земљиште површине два и по хектара у систему старог дринског тока, стараче Дринице поред Павловић пута у непосредној близини главног корита ријеке Дрине, у оквиру будућег заштићеног подручја у доњем току и ушћу Дрине у Саву.

-Локација је била тотално девастирана и претворена у дивљу депонију отпада“, подсјећа Снежана Јагодић Вујић која каже да су активисти Еколошког удружења ,,Еко пут“ годинама чистили отпад, а и санирали штету насталу након катастрофалних поплава 2014. године. Уредили смо прилазни пут и улазну капију са дијелом ограде, изградили видиковац, два вишенамјенска објекта и љетну учионицу, пет дрвених објеката за смјештај учесника радионица и кампова“, наводи Снежана Јагодић Вујић. 

Према њеним ријечима, највећи инфраструктурни радови били су на дијелу локације површине мање од једног хектара гдје су, након уклањања отпада, отворени извори и продубљено језеро максималне дубине до пет метара који служе за посматрање и истраживање.

Како процјењује, од 2016. године кроз Еко визитор центар ,,Језера“ прошло је 10.000 посјетилаца, еколошких и грађанских активиста, младих, чланова многобројних удружења, како из Бијељине, тако и других средина.

-Упоредо са ревитализацијом барског система радимо и на изградњи инфраструктуре за вишедневни смјештај и боравак посјетилаца, организујемо научно-истраживачке кампове, проучавамо биљне и животињске врсте и организујемо бројне едукативне садржаје с циљем подизања свијести о потреби заштите природе“, наводи Снежана Јагодић Вујић.



Семберија инфо