ЗА ДРУШТВО ЈЕДНАКИХ ПРИЛИКА :: Semberija INFO ::

 

ЗА ДРУШТВО ЈЕДНАКИХ ПРИЛИКА


У оквиру пројекта"Фер запошљавање" Центри цивилних иницијатива данас су у Бијељини организовали конференцију на тему "Резултати пословања и политички утицај на рад јавних предузећа у граду Бијељина". ЦЦИ су анализирали рад јавних предузећа у БиХ за период од 2010. до 2019. године ком приликом су констатована четири кључна проблема: непостојање транспарентности у раду јавних предузећа, непостојање одговорности за остварене резултате пословања јавних предузећа, непостојање контроле надлежних институција над радом јавних предузећа и постојање снажног политичког утицаја код именовања руководећих структура у јавним предузећима.

Након презентације резултата истраживања ЦЦИ-ја о јавним предузећима на подручју БиХ и Града Бијељина услиједила је панел дискусија на којој су учествовали Љубиша Петровић, градоначелник Града Бијељина, Мустафа Градашчевић, потпредсједник Скупштине Града Бијељина и др. Алекса Милојевић, економски аналитичар.

Градоначелник Петровић је исказао снажну подршку начелу јавности рада јавне управе.

-На сајту Градске управе су јавно доступни подаци о свим финансијским трансакцијама које Градска управа Града Бијељина има према другим субјектима. То раније није био случај. Такође , у неколико градских јавних предузећа смо ангажовали екстерни ревизорски надзор, што опет није био случај у ранијем периоду", рекао је градоначелник нагласивши да је крајњи циљ стављање јавних предузећа у службу грађанка. То ће, по његовим ријечима бити видљиво када та предузећа буду пружала максимално квалитетне услуге по минималним цијенама.

Мустафа Градашчевић, потпредсједник градске Скупштине је изразио опредјељење за деполитизацију и професионализацију дјеловања јавне управе чији би примарни задатак дјеловања морала бити квалитетнија крајња услуга/производ за све грађане Бијељине.

Професор Милојевић је поновио свој став да су јавна предузећа заправо партијска предузећа. 

-Подаци о акумулираном дугу јавних предузећа на подручју Града Бијељина говоре у прилог томе. Ми данас имамо ситуацију у којој је у јавној управи на подручју Републике Српске запослено 90.000 људи а по реалним процјенама сав посао у јавној управи би могао бити урађен од стране 26.000 запослених", рекао је др. Милојевић.

Семберија инфо