БИЈЕЉИНА: ОБИЉЕЖЕНО 29 ГОДИНА ОД ОСНИВАЊА ДРУГЕ СЕМБЕРСКЕ БРИГАДЕ :: Semberija INFO ::

 

БИЈЕЉИНА: ОБИЉЕЖЕНО 29 ГОДИНА ОД ОСНИВАЊА ДРУГЕ СЕМБЕРСКЕ БРИГАДЕ


Полагањем вијенаца на споменик погинулим борцима на градском тргу у Бијељини обиљежено је 29 година од формирања Друге семберске лаке пјешадијске бригаде, кроз коју је прошло је око 5. 000 бораца, а 138 их је погинуло и око 500 рањено у одбрани српских огњишта. 



- Друга семберска лака пјешадијска бригада била је једна од најелитнијих јединица, а звали су је и народном бригадом”, рекао је предсједник Градске борачке организације Миодраг Стевановић, који је и сам био припадник бригаде.Он је нагласио да је ово само један од дана кад се присјећају оних који нису са њима, а међу њима ратног команданта Благоја Гавриловића. Ратни командант Друге семберске бригаде Перо Млађеновић, нагласио је да је дио јединице, сходно ситуацији, повремено био ангажован на извођењу борбених дејстава у садејству са осталим борцима ВРС и ратиштима у Гламочу, Грахову, Бихаћу, Крупи, Орашју, Зечијој Коси, Семизовцу и тд. и истакао да борци Друге семберске бригаде током четворогодишњих ратних дејстава нису изгубили ниједан дио територије.



- Желим да све будуће годишњице, ми и наша покољења обиљежавамо у миру и општем српском благостању. Поштовани борци Друге семберске, ви сте заједно са осталим борцима ВРС, створили РС и зато вам неизмјерно хвала, ваше дјело „Република Српска“ ће вјечно живјети на срећу српског народа”, рекао је генерал Млађеновић уз подсјећање да је “од јединица територијалне одбране Општине Бијељина, 6.јуна 1992 године,  формирана је Друга семберска лака пјешадијска бригада. Тог дана је формиран и трећи пјешадијски батаљон на челу са командантом батаљона Микицом Видићем и одмах је ангажована у ратним дејствима региона Брчко.Недуго затим, формирана је команда бригаде на челу са командантом бригаде Гавриловић Благојем. Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић, након полагања вијенца и одавањем почасти погинулим борцима, нагласио је да “ћемо се вјечно сјећати најчаснијих бораца, који су животе уградили у темеље Републике Српске”.

- Њима дугујемо много за оно што су дали у стварању Републике Српске, а обиљежавањем ових датума чувамо успомену на све њих. На нама је да се бринемо о породицама погинулих бораца и ратним војним инвалидма, а то је обавеза и локалне и републичке власти”, нагласио је градоначелник Петровић.

Семберија инфо - О. Стјепановић