ПОЧЕО ЛУТВИД ФЕСТ 2019 :: Semberija INFO ::

 

ПОЧЕО ЛУТВИД ФЕСТ 2019


У организацији Народне библиотеке ,,Филип Вишњић“ у Бијељини се по трећи пут одржава   Фестивал луткарства и видео презентације књига ,,Лутвид фест“ на ком ће учествовати осам екипа основних школа из Бијељине, Црњелова, Јање, Пожеге, Зајечара, Крагујевца и Котора.

-,,Лутвид“ је библиотечки фестивал који подстиче популаризацију књиге и читања. У споју традиционалног и модрног, луткарства као најстаријег облика игре и видео презентације ,,Лутвид  фест“ популарише књигу и читање управо путем ових медија,  истиче Јелена Калајџија, библиотекарка у Народној библиотеци ,,Филип Вишњић“  која је, заједно са колегиницом Снежаном Стевић, идејни творац овог фестивала.

Фестивал, на ком се књига чита на други начин, ове године траје два дана (10.  11. априла), а отворили су га ученици ОШ ,,Јован Дучић“ из Бијељине луткарском представом која је урађена по књизи Цаоа Венсјуена  ,,Сламната колиба“. Након њих ученици ОШ ,,Свети Сава“ из Црњелова извели су луткарску представу ,,Прича о ружним ријечима“ насталој по књизи Душка Радовића. Луткарском представом ,,Мачак у Чизмама“, која је урађена по  књизи Шарла Пероа, једног од најпознатијих писаца дјечијих бајки, представили су се ученици ОШ ,,Кнез Иво од Семберије“ из Бијељине, а ОШ ,,Драгиша Луковић Шпанац“ и Народна библиотека ,,Вук Караџић“ из Крагујевца  представили су се луткарском представом ,,Пинокио“ Карла Колодиа.

Другог фестивалског дана, у 10 часова, представиће се Културни центар ,,Никола Ђурковић“ из Котора. Гости из Црне Горе извешће луткарску представу ,,Тре сореле“ Стевана Копривице.

На фестивалу се у четвртак, са почетком у 12 часова, представљају ученици ОШ Десанка Максимовић“ из Зајечара који ће публици приближили ,, Књигу о џунгли“ Радјарда Киплинга. Након њих, у 14 часова,  представиће се ученици ОШ ,,Меша Селимовић“ из Јање представом ,,Црна бака“ Десанке Максимовић. Овогодишњи ,,Лутвид фест“ затварају ученици ОШ ,,Петар Лековић“ и Народна библиотека из Пожеге који ће, у 16 часова, који ће извести луткарску  представу ,,Грозни Гаша и времеплов“, по књизи Франческе Симон.

У оквиру фестивала отворена је и изложба лутака под називом ,,Да ти шапнем како смо испали из књига“, а изложене лутке су из посебног фонда бијељинске библиотеке.

-Надамо се да ћемо луткарским приказима и представљањем књига заинтересовати дјецу да узму књиге у руке и подстакнути представама да  ће  пожељети да их и прочитају, рекла је Јелена Калајџија.

Завршница овогодишњег  фестивала биће ,,Лутвидић“. Наиме, док се буде чекало на одлуку жирија о томе коме ће додијелити награде, пред публиком ће продефиловати  малишани предшколских установа ,,Чика Јова Змај“, ,,Драган и Зоран“, ,,Штрумпфоград“, ,,Чаролија“, ,,Ноди“, ,,Бубамара“, ,,Колибри“  и ,,Вини Пу“, те Удружење ,,Арта“ и  предсатавити лутке које су они израдили.

​Семберија инфо