ОБИЉЕЖАВАЊЕ 8. ДЕЦЕМБРА - ДАНА СЈЕЋАЊЕ НА СТРАДАЊА ЖЕНА У РАТУ У БИХ :: Semberija INFO ::

 

ОБИЉЕЖАВАЊЕ 8. ДЕЦЕМБРА - ДАНА СЈЕЋАЊЕ НА СТРАДАЊА ЖЕНА У РАТУ У БИХ


Мировне активисткиње женских невладиних организација , чланице Иницијативе Мир са женским лицем, из Бијељине, Тузле, Сарајева, Мостара, Братунца, Вишеграда, Модриче, Бихаћа, Зенице, Босанског Грахова, Бања Луке и Приједора, у оквиру глобалне кампање ,,16 дана активизма против родно заснованог насиља“, обиљежавају 8. децембар као Дан сјећања на страдање жена у рату у Босни и Херцеговини.
 
Тим поводом ће Фондација Лара , у уторак, 8. децембра, са почетком у 12 часова,  организовати уличну акцију на Тргу краља Петра Првог Карађорђевића .
 
Иницијатива за утврђивање Дана сјећања на страдање жена у рату у БиХ  покренута је крајем септембра 2014. године, да би се умањила искљученост жена у процесу меморијализације ратних страдања у БиХ у периоду 1992. -1995. и унаприједило вредновање  жрнских искустава, доприноса и страдања у процесу обликовања заједничке културе сјећања.
 
Ове године  8. децембар обиљежава се под слоганом ,,Реци НЕ политикама брисања и заборава и подржи чување сјећања на женску страну рата!“