ПОЉОПРИВРЕДНА И МЕДИЦИНСКА ШКОЛА ОБИЉЕЖИЛА ЈЕ СВЈЕТСКИ ДАН ХРАНЕ :: Semberija INFO ::

 

ПОЉОПРИВРЕДНА И МЕДИЦИНСКА ШКОЛА ОБИЉЕЖИЛА ЈЕ СВЈЕТСКИ ДАН ХРАНЕ


Свјетски дан хране обиљежава се сваке године 16. октобра, под окриљем Организације за храну и пољопривреду Уједињених народа. Глобална здравствена криза узрокована пандемијом вируса ковид 19 подстакла је многе на размишљање о нашим најосновнијим потребама. Оно што не треба узимати здраво за готово јесте чињеница да је храна суштина живота и темељ свих култура и заједница.

Пољопривредна и медицинска школа данас је, као и сваке године,  на занимљив и њима својствен начин обиљежила Свјетски дан хране. Директор школе Зоран Деспотовић нагласио је да је овогодишње обиљежавање изложбеног карактера и да су у питању производи Пољопривредне и медицинске школе које су ученици припремили заједно са професорима.

„Сви производи који се могу видјети на данашњој изложби су прерађени у нашим школским радионицама. Оно што желим посебно да истакнем јесте да на овај начин ученици могу најбоље да примијене знање које су стекли у учионицама“, рекао је Деспотовић и најавио да ће у понедјељак изложба ових производа бити представљена и у Економској школи.

Слађана Марковић, координатор практичне наставе у пољопривредној школи за прехрамбену струку, за „Семберија инфо“ је истакла важну улогу едукације ученика о правилној и здравој исхрани. Марковићева је нагласила да је у данашње вријеме највећи проблем неправилна исхрана и брз начин живота.

„Да би се дјечији организам правилно хранио, потребно је указати дјеци кроз одређени вид едукације на који начин могу имати здрав и млад организам са свим психофизичким функцијама. Према статистикама, највећи проценат гојазности јесте код средњошколаца, а то са собом доноси разна хронична обољења. Уколико уврстимо разноврсну исхрану у умјереним количинама и физичку активност, можемо помоћи нашем организму да се осјећа много здравије и продуктивније“, рекла је Марковићева.

Матурант Пољопривредне и медицинске школе, Ђорђе Фемић, који је учествовао на изложби, рекао је у изјави за наш портал да конзумирање брзе хране, као најприступачније, много утиче на здравље његових вршњака.
„Једно од рјешења за овај глобални проблем јесу свакако едукације о штетности брзе хране које су нам неопходне, али и усмјеравање младих људи на који начин могу брзо спремити оброк који је много здравији. Мало пажње је посвећено овом проблему и мислим да треба, бар на овај дан, пробудити свијест људима о томе колико значи здрава исхрана“, истакао је Ђорђе.

Семберија инфо