ОБИЉЕЖЕН ЕВРОПСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ТРГОВИНЕ ЉУДИМА :: Semberija INFO ::

 

ОБИЉЕЖЕН ЕВРОПСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ТРГОВИНЕ ЉУДИМА


У оквиру обиљежавања Европског дана борбе против трговине људима Удружење грађана за промоцију образовања Рома ,,Отахарин“ организовало  је у Хотелу ,,Дрина“ састанак са Радном групом за заштиту безбједности дјетета. Састанку су присуствовали и градоначелник града Бијељине Мићо Мићић, замјеница Омбудсмана за дјецу РС Јованка Вуковић,  те представници СИПА-е.
 
Осамнаести октобар  се обиљежава као Европски дан борбе против трговине људима од 2007. године,  док БиХ још од 1999. године организовано и структуирано прати овај проблем и ради на његовом сузбијању, а досадашњи подаци показују да је трговина људима и даље присутна.

 
До прецизних података када је ријеч о подацима и броју жртава тешко се долази, јер велики дио жртава тог феномена остаје неоткривен и нерегистрован.
 
 Како је истакао извршни директор ,,Отахарина“ Драган Јоковић , овај састанак са Радном групом је, као и сваке године, главна активност у оквиру обиљежавања Европског дана борбе против трговине људима, а  трговина људима је глобални и комплексни проблем са чијим сегментима морамо бити упознати.
 
Он је додао како је посебав феномен овог социјалног проблема организовано просјачење са дјецом на улицама града гдје су она експлоатисана и принуђена да на рачун појединаца или група прикупљају новац.
 
-И данас шаљемо поруку да је свако дијете важно и да је дјеци мјесто у школским клупама, а не на улици. У протеклом периоду ми смо заједно са Градском управом града Бијељине и градоначелником покренули иницијативу изградње прихватилишта, јер недостају капацитети за смјештај дјеце која се затекну у просјачењу, рекао је Драган Јоковић, а у прилог томе иде чињеница коју је навео, а то је да је у оквиру рада Дневног центра забиљежено 60 дјеце која су умјесто у школи боравила на улици. 
 
Градоначелник Бијељине  Мићо Мићић истиче да Градска управа у потпуности подржава рад удружења ,,Отахарин“ у настојању да спријечи просјачење дјеце на улицама нашег града.
 
-Ни развијеније државе и градови нису имуни од овог  проблема. Велика је штета, прије свега, јер кад је ријеч о трговини људима страдавају и дјеца, у правилу она из најсиромашнијих породица, рекао је Мићић.
 
Замјеница Омбудсмана за дјецу РС Јованка Вуковић каже да има одличну сарадњу са удружењем ,,Отахарин“, поготово када се ради о заштити малољетних лица ромске популације.  
 
-Посебно издвајам малољетничке уговорене бракове, јер о трговини људима је ту ријеч, и ту  покушавамо да на заједнички начин рјешавамо такве ситуације, каже Јованка Вуковић.

Semberija info