ВОЈИН МИТРОВИЋ: БИЈЕЉИНА ЈЕ СТРАТЕШКИ ГРАД :: Semberija INFO ::

 

ВОЈИН МИТРОВИЋ: БИЈЕЉИНА ЈЕ СТРАТЕШКИ ГРАД


На Општим изборима 2018. године у Изборној јединици два СНСД је освојио 71.045 гласова, а од тога кандидат ове странке за посланика у Парламенту БиХ Војин Митровић, добио је 28.875 личних гласова, што је најбољи резултат остварен у Семберији од када се проводе парламентарни избори. Митровић је, на нивоу партије у Бијељини, освојио највећи број гласова у односу на све остале кандидате како за Народну скупштину Републике Српске, тако и за Парламентарну скупштину БиХ, а у родној Бијељини добио 9.980 личних гласова, што је највећи икада постигнут резултат у Семберији.

-Тачно је да сам остварио најбољи изборни резулат у историји СНСД-а у Бијељини захваљујући повјерењу грађана, руководство СНСД-а на челу са предсједником Милорадом Додиком, знали су то вредновати. Резултат је да сам именован за министра комуникација и транспорта у Савјету министара БиХ, као један од представника Бијељине, Изборна јединица два. Током изборне кампање  јасно сам истицао да ме интересује развој мог града Бијељине, Семберије, Републике Српске и самим тим и БиХ, а данас, са позиције министра, свакако да тако и радим.
 
Бијељина је стратешки важан град, а то доказује и чињеница да је све више капиталних пројеката који се односе на повезивање Републике Српске и БиХ са земљама региона, првенствено са Србијом.
-Повезивање са Србијом један је од приоритета. То није само спајање двије државе, то је спајање двије обале, спајање народа и економије без које нема напретка ни једне, ни друге државе и комплетног региона. Мостови повезују људе, а тренутно се ради на изградњи новог моста на Рачи. Захвалан сам предсједнику Србије Александру Вучићу и Влади Србије који су финансијери изградње моста, као и заједничког граничног прелаза. Ријеч је о интегрисаном граничном прелазу на територији Србије, а врло је битно истаћи да је то један од четири гранична прелаза прве категорије. То значи да ће се на једном мјесту вршити контрола грађана који улазе и излазе из државе у државу, ту ће бити све инспекцијске контроле, што значи да све робе могу улазити и излазити преко овог граничног прелаза, а то је веома значајно за Бијељину и комплетну регију. Бијељина ће новим граничним прелазом и ауто-путем, који ће повезати Рачу-Бијељину-Брчко-Вукосавље-Коридор 5Ц и Бања Луку, добити могућност нових индустријских потенцијала за развој града. Апсурдно је причати о страним, али и домаћим улагањима, јер јасно је да без путне комуникације, нема перспективе. Повезивање и брзи транспорт су битне претпоставке за јачање економије.
 
Сарадња са Србијом је интензивна, а то се посебно очитује кроз инфраструктурне пројекте.
-Изражен је и заједнички интерес за реконструкцију и изградњу жељезничке пруге између Београда и Сарајева, што је веома значајан пројекат за бољу привредну повезаност Србије и БиХ, као и цијелог региона. Са министарком Владе Србије Зораном Михајловић разговарамо о изградњи пруге Зворник-Тузла-Добој. У оквиру заједничких интереса, подсјећам да сам са министарком Михајловић, недавно у Братунцу потписао Споразум између БиХ и Србије о изградњи заједничког граничног прелаза и Споразум о одржавању и реконструкцији 11 друмских међудржавних мостова, а гранични прелаз ће бити у функцији од прољећа наредне године. То је веома значајно, јер ће доћи до убрзаног протока роба, путника и капитала, а омогућиће се развој Братунца и цијеле регије.
 
Много је инфраструктурних пројеката који се реализују, али и оних који су у плану.
-У марту наредне године биће у функцији и гранични прелаз Свилај, што ће бити веома значајно за путнички промет. За двије године у функцији ће бити и нови гранични прелаз у Градишци, што ће омогућити спајање Коридора 10 и ауто-пута Градишка-Бања Лука и побољшати и убрзати проток роба и путника. Градишка је најфреквентнији гранични прелаз, а савременим прелазом спојићемо Републику Српску и БиХ са Хрватском. Поред инфраструктурних пројеката, имамо и пројекат дигитализације, област у којој доста каснимо из објективних, али и субјективних разлога. Настојимо да до краја Nгодине почнемо са имплементацијом пројекта, друге и треће фазе, како бисмо у сљедећој години покрили подручје БиХ са примарном и секундарном мрежом.
 
Да ли сте задовољни сарадњом Бијељине са вишим нивоима власти?
-Бијељина је на изузетном стратешком мјесту у БиХ, а други је град по величини у Републици Српској. У претходним годинама сарадња није била задовољавајућа, али та позиција је сада савим другачија и дошло је до нормализације сарадње, каква и треба да постоји. Сви ћемо се максимално потрудити да ово подручје учинимо што повољнијим за инвеститоре и да обезбиједимо услове за привредни развој. Интерес и задатак свих нас је да изградимо амбијент у ком ће грађани, а посебно млади, остати у својој земљи, гдје ће, након школовања, имати могућност запослења, да своја знања примјењују у својој земљи и живе од свог рада.
 
Пандемија вируса корона, донијела је много проблема, али је истовремено у жижу јавности „испливала“ туристичка дестинација Неум, која је у претходним годинама била на маргинама.
-Негативан утицај пандемије је евидентан, а са друге стране, отворена су бројна питања и путокази шта су перспектве одређених подручја. Неум је БиХ љетовалиште које је, на неки начин, било занемарено, али је у овом тренутку дошло у жижу јавности. Једна од активности министарства, на чијем сам челу, биће и слободан излазак на отворено море. То је, прије свега, доношење Закона о поморству, што је један од услова да лука, садашња марина у Неуму, добије своје мјесто на Јадранској обали, а тиме и у окружењу.

Семберија инфо