ДОГОВОРЕНО ИСПИТИВАЊЕ КВАЛИТЕТА ЗЕМЉИШТА :: Semberija INFO ::

 

ДОГОВОРЕНО ИСПИТИВАЊЕ КВАЛИТЕТА ЗЕМЉИШТА


 Сарадња Градске управе Бијељина са Пољопривредним факултетом Источно Сарајево траје већ десетак година и резултат те и такве дугогодишње сарадње је договор о узимању и испитивању око 1.000 узорака земљишта са малих пољопривредних посједа, изјавио је Предраг Јовић, градски менаџер након састанка са представницима Пољопривредног факултета Источно Сарајево, помоћником министра пољопривреде Зораном Малетићем и представницима градског Аграрног фонда и Пољопривредног добра „Семберија“.

„ Наш циљ је да се посебна пажња обрати на испитивање квалитета земљишта на подручју које је било захваћено поплавама из 2014. године. Анализе ће вршити Пољопривредни факултет, а Аграрни фонд ће за то издвојити око 30. 000 КМ. Пријаве за узорковање организоваћемо у Аграрном фонду. Важно је узети што више узорака земљишта, јер ћемо након анализа имати прецизније податке о квалитету земљишта поред Дрине и Саве“, изјавио је Јовић, истакавши да је том приликом договорена и сарадња између Пољопривредног факултета и ПД „Семберија“ о обављању студентске праксе на овом пољопривредном добру.

Професор др Весна Милић, декан Пољопривредног факултета у Источном Сарајеву истакла је том приликом да је Градска управа у Бијељини препознала значај пољопривреде и омогућила је конкретне видове научно – стручне сарадње са овим факултетом.

-Важно је да пољопривредници не уносе велике количине минералних ђубрива на своје парцеле, јер загађују земљиште и поскупљују производњу. Након анализе квалитета земљишта власници парцела ће добити јасне препоруке и оствариваће високе приносе уз мања улагања“, истакла је Весна Милић.

Зоран Малетић, помоћник министра пољопривреде изјавио је да Семберија представља житницу РС и БиХ, те је изузетно важно испитати квалитет земљишта на комплетном подручју Семберије.

-Министарство пољопривреде је и у протеклом периоду водило ову активност, али су се углавном јављали велики пољопривредни произвођачи. Сада ћемо са ових 1.000 узорака настојати да обухватимо што више малих газдинстава. Семберија располаже са око 53.000 хектара обрадивих површина и  представља највећу житницу, али и регију у којој се производи млијеко, месо и поврће. Циљ ове активности јесте да се убудуће постижу још већи приноси на обрадивим површинама“, истакао је Малетић.

Semberija info