ТЕЖАК ПОЛОЖАЈ ТУРИСТИЧКИХ АГЕНЦИЈА У РС :: Semberija INFO ::

 

ТЕЖАК ПОЛОЖАЈ ТУРИСТИЧКИХ АГЕНЦИЈА У РС


Туризам је грана која је највише осјетила посљедице пандемије корона вируса у свим државама, а о туризму у овој години више одлучују епидемиолози, а не туристички радници. Асоцијација туристичких агенција Републике Српске (АТАРС) обавијестила је јавност о јако тешком положају туристичких агенција, а мало је предузетих мјера да се агенцијама помогне. Једина помоћ коју су туристичке агенције добиле јесте у виду плате са доприносима за април, коју је Влада Републике Српске уплатила свим запосленима у РС, као и могућност продаје аранжмана кроз акцију додјеле ваучера под називом „Доживи Српску“.

У РС постоје 62 лиценциране туристичке агенције, од којих је само 28 аплицирало за учешће у акцији „Доживи Српску“. Од 28 аплицираних агенција, на крају само 21 агенција има радне активности на пољу додјеле ваучера. Дакле, у РС већ сада двије трећине агенција немају пословну дјелатност и практично су угашене. Акција „Доживи Српску“ тренутно је одгодила обустављање пословних активности, али постоји велика могућност да ускоро све агенције у РС престану са радом и да радници остану без посла.

Власница Туристичке агенције „Хапу Травел“ Маја Антић, у изјави за „Семберија инфо“, изразила је велику разочараност због тренутног положаја туристичких радника у РС.

„Изгледа да туристички радници нису потребни овом друштву и да су представљени као колатерална штета цијеле ситуације везане са пандемијом. Туристички радници су један од главних ресурса ове Републике. Сходно томе, гашење њихових предузећа био би велики ударац за нас као друштво,“ рекла је Мајa Антић.

Семберија инфо