КАРАВАН ЗИМНИЦЕ НА ЗЕЛЕНОЈ ПИЈАЦИ :: Semberija INFO ::

 

КАРАВАН ЗИМНИЦЕ НА ЗЕЛЕНОЈ ПИЈАЦИ


Данас је на Градској зеленој пијаци отворена дводневна манифестација „Караван зимнице“ која има за циљ промоцију здраве, домаће хране, припремљене на традиционалан начин.
Хелена Стојић, руководилац пијачних услуга на Зеленој пијаци подсјетила је да је данас отворен други „Караван зимнице“.

- Собзиром да смо прошле године по први пут започели са реализацијом једне овакве манифестације, а овакве сличне догађаје можемо затећи свуда у свијету. Њима се обиљежава долазак јесени и зиме и представљају домаћи произвођачи традиционалних производа за зимницу. Нажалост, због тренутне епидемиолошке ситуације нисмо могли организовати бројнији скуп, тако да је ,,Зелени караван'' ове године окупио само 15 излагача.


Већином су то закупци који су стално присутни на Зеленој пијаци, који производе и продају своје домаће пољопривредне производе и ево, сада имају прилику да грађанима Бијељине представе и зимницу коју су спремили од тих производа. Имамо и неколико самосталних излагача који се баве производњом и продајом природних производа и препарата, па су искористили прилику да се потрошачима преставе и на „Каравану зимнице“.“

Љиљана Савић, једна од излагача казала је да продаје поврће из свје баште, припремљено у њеном домаћинству, по старим рецептима. Ко их буде купио, купиће квалитет и здравље, а неће дати пуно пара.


-На мојој тезги можете видјети џемове, сокове, сирће, разно слатко, чајеве, све по старој домаћој рецептури, све природно и без икаквих вјештачких додатака. Очекујем да људи дођу, да се увјере у квалитет изложених производа. Ја сам била и на прошлогодишњен „Каравану зимнице“ и генерално сам задовољна односом наших људи према домаћој храни. Вољела бих да народ има више пара, па да више купују. Цијене су приступачне и није ми циљ да превише зарадим'', каже Љиљана Савић, а Радинка Деспотовић, из фирме ,,БИМЕД'' истиче да је пчеларство њена породична традиција.

-Мој отац се бавио пчеларством и био заљубљеник у пчеле. Много је волио пчеле! Ја сам започела пчеларити са два роја која ми је тата поклонио и временом, уз пуно рада и љубави данас имамо преко 350 пчелињих друштва. Сва породица је укључена: за матичну млијеч је задужена моја кћерка а Бојан, зет је ту да припреми пчелиња друштва. Што се тиче меда, сви смо укључени када дође ред на врцање. Моја је задаћа припрема препарата од пчелињих производа.
Задовољств ми је истаћи да се све више људи окреће природи и велико повјерење указују пчелињим производима. Рецимо, матична млијеч је најсавршенији производ за имунитет на планети! За прополис се смије рећи да је то лијек за 21. вијек, најефикаснији природни антибиотик! Од прополиса производимо прополис капи (на бази алкохола), прополис маст и нови производ, прополис спреј'', прецизира Радинка Деспотовић и наглашава да су на „Караван зимнице“ дошли да грађанима приближе своје производе који су ,,чиста природа''.

И.Гутић
Семберија инфо