При крају берба дувана у Семберији :: Semberija INFO ::

 

При крају берба дувана у Семберији


На семберским њивама, засађеним дуваном, ових дана приводи се крају овогодишња берба дувана. Произвођачи дувана кажу да до краја септембра и у првим данима октобра могу, уколико то временске прилике дозволе, организовати још једно до два брања дувана, чиме ће се овогодишња берба и окончати. На њивама са дуваном примјетно је пуно сувог, оштећеног листа, али и листова дувана које су оштетиле гусјенице.



Чедо Готовчевић, директор бијељинског „Дувана“, каже да се може очекивати једна просјечна година по приносима дувана, ипак, пуно боља од прошлогодишње производње ове индустријске биљке.

„Због високих температура у августу дуван је оштећен, тако да је недје до десет, па чак и петнаест одсто мање дувана у односу на очекивани род. Слабијем роду од очекиваног допринијела је и најезда гусјеница. Ипак, семберски дуванари могу очекивати око 140 килограма дувана по дунуму. У Посавини је пуно боља ситуација, јер посавски дуванари имају могућност наводњавања својих парцела, што семберски произвођачи дувана нису у могућности да примијене на својим парцелама“, каже Готовчевић, истичући и то да се нада испуњењу плана откупа око 360 тона овогодишњег рода дувана.

Семберија инфо - Љ.Љубојевић