Бијељина - Одсјек за комуналне послове Града Бијељина: Рјешења о наплати комуналне накнаде су трајна :: Semberija INFO ::

 

Бијељина - Одсјек за комуналне послове Града Бијељина: Рјешења о наплати комуналне накнаде су трајна


Према Закону о комуналним дјелатностима Републике Српске, комунална накнада се плаћа за коришћење објеката и уређаја заједничке комуналне потрошње, а у дјелатности заједничке комуналне потрошње убрајају се чишћење јавних површина у насељеним мјестима, одржавање, уређивање и опремање јавних зелених и рекреационих површина, одржавање јавних саобраћајних површина у насељеним мјестима, одвођење атмосферских падавина и других вода са јавних површина, јавна расвјета у насељеним мјестима и дјелатности зоохигијене.

Шеф Одсјека за послове комуналне накнаде Мирсада Ђезић подсјећа да се комунална накнада у Бијељини наплаћује од 2012. године и представља приход који служи за побољшање инфраструктуре града, а обрачунава се на основу Одлуке о комуналној накнади која је донесена у складу са Законом о комуналним дјелатностима РС.

- Обвезници плаћања комуналне накнаде су власници, носиоци права располагања или права коришћења на стамбеном, пословном или другом простору, корисници изграђених објеката, са одобрењем или без одобрења за грађење, који су грађевински завршени, закупци као привремени корисници простора, односно физичка и правна лица која су корисници објеката и уређаја заједничке комуналне потрошње. Цијене комуналних накнада у нашем граду су одређене по грађевинским зонама које су урбанистички одређене и обрачунавају се на јединици изграђене корисне површине, тако да на мјесечном нивоу за стамбене објекте, у првој зони по метру квадратном износе  0,048 КМ, другој 0,042 , трећој 0,030 КМ, четвртој 0,024 КМ, петој  0,017 КМ и шестој зони 0,011 КМ. За пословне објекте, такође по метру квадратном на мјесечном нивоу у првој зони износе 0,19 КМ,  другој  0,166 КМ, трећој 0,142 КМ, четвртој 0,095 КМ, петој 0,071 КМ и шестој зони 0,035 КМ“, појаснила је Ђезићева.

Она је додала да Одсјек, обвезницима који морају плаћати комуналну накнаду према Одлуци о комуналној накнади шаље Рјешења о наплати која су трајна.
- Грађани можда нису упознати са податком о трајности рјешења, па из тог разлога забораве да плаћају накнаду. Због тога смо обвезницима слали обавјештења, али и опомене о дуговањима. Већим дужницима смо слали опомене, па уколико не дође до уплате након одређеног рока шаљемо опомене пред тужбу“, нагласила је  Ђезићева. На крају 2019. године наплата је износила 327.332,38КМ, а од 1. јануара 2020. године, па до краја августа, наплата износи 240.931,09КМ.

​Семберија инфо - О.Стјепановић