УЕФА одобрила пријатељске мечеве Србије са руским тимовима :: Semberija INFO ::

 

УЕФА одобрила пријатељске мечеве Србије са руским тимовима


Извор: Радио Слободна Европа

Европска фудбалска асоцијација (УЕФА) је саопштила 20. марта да је одобрила пријатељску утакмицу између репрезентација Русије и Србије, као и меч између београдског клуба Црвена Звезда и Зенита из Санкт Петербурга.

"УЕФА може да потврди да је одобрила ове две пријатељске утакмице", наводи се у одговору за Радио Слободна Европа (РСЕ).

УЕФА додаје да је овлашћење "административне природе".

"С тим у вези, желимо да поновимо да пријатељске утакмице нису део УЕФА такмичења и да као такве не спадају у надлежност и одговорност УЕФА. Дакле, потенцијално учешц́е руских тимова у оваквим пријатељским утакмицама није у супротности са одлуком Извршног комитета да суспендује руске тимове из УЕФА такмичења", навели су из Европске фудбалске асоцијације.

Србија је прва европска репрезентација која ће играти у Русији од почетка инвазије на Украјину.

Пријатељски меч између репрезентација Русије и Србије у Москви заказан је за 21. март.

Фудбалски савез Русије је ту утакмицу најавио као "братски дуел".

Два дана након сусрета репрезентација, у Београду ће 23. марта пријатељску утакмицу одиграти и актуелни клупски прваци две државе – Црвена Звезда и Зенит из Санкт Петербурга.

Руски тимови две године под санкцијама
Док друге европске репрезентације, попут Енглеске или Пољске, бојкотују руски фудбалски тим, национални тим Србије прати државну политику.

Званични Београд се од фебруара 2022, када је Русија послала трупе у Украјину, није ускладио са санкцијама Европске уније, а власти у Србији нису прекинуле контакте са Кремљом.

Селектор Србије Драган Стојковић Пикси је пред полазак тима у Русију најавио "пун стадион".

"Идемо у Москву да оставимо добар утисак и да победимо", била је његова порука на конференцији за новинаре 18. марта.

Чињеницу да репрезентација Србије гостује у Русији док је друге европске репрезентације бојкотују због инвазије на Украјину, Стојковић није коментарисао.

Фудбалски савез Србије и Министарство спорта нису одговорили на питања Радија Слободна Европа (РСЕ).

Руска сениорска репрезентација и фудбалски клубови, мушки и женски, суспендовани су из такмичења Светске фудбалске асоцијације (ФИФА) и Европске фудбалске асоцијације (УЕФА).

Русија је због санкција изгубила право и да се кандидује као домаћин предстојећих међународних првенстава. Сличне мере за руске клубове и репрезентацију уведене су и у другим спортовима.

Поред најављеног меча са Србијом, Русија је током протекле две године одиграла пријатељске фудбалске мечеве са још десетак репрезентација, махом из Азије и Африке – попут Кеније, Камеруна, Ирана и Ирака.