СУТРА ПОЧИЊЕ БАЛКАНСКО ПРВЕНСТВО У КАРАТЕУ :: Semberija INFO ::

 

СУТРА ПОЧИЊЕ БАЛКАНСКО ПРВЕНСТВО У КАРАТЕУ


Сутра званично почиње Балканско првенство у каратеу за кадете, јуниоре и млађе сениоре. Првенство се одржава у Љубљани, од 17. до 19. новембра. Учествоваће 13 националних карате репрезентација са укупно 1007 такмичара.

Од свих државних селекција, репрезентација БиХ је најбројнија са 148 такмичара. Овај број  потврђује ставове бројних познавалаца прилика у домаћем каратеу да се у БиХ тренутно налазе најперспективнији млади каратисти и каратисткиње у цијелој Европи. Обзиром на снагу бијељинске школе каратеа, ниједно Балканско првенство у каратеу у посљедњих неколико година није прошло без такмичара из Семберије.



Од 148 репрезентативаца БиХ, седморо њих је из Бијељине. Из Карате клуба „Шампиони“ на Балканском првенству ће наступити четворица каратиста. Синан Паљевац ће наступити у јуниорској категорији (-68кг) док ће тројица Шампиона наступити у категорији млађих сениора: Лазар Марковић (-67кг), Милош Симић (-75кг) и Александар Новицки (-84кг).

Сва четворица каратиста имају искуства у такмичењу на међународним турнирима одакле су у Бијељину донијели бројне медаље. Лазар Марковић је, до сада освојио четири медаље на балканским првенствима. Његов трофејни пут је почео 2015. године када је на Балканском првенству за дјецу у Херцег Новом освојио златну медаљу. Сљедеће године, на шампионату Балкана које се одржавало у Београду, Лазар је освојио бронзану медаљу у борбама за дјечаке узраста до 12 година. У јесен 2017. године на Балканском првенству за школски узраст, млади Марковић је освојио сребрну медаљу у Новом Саду те сребрну медаљу у Бару прошле године, у категорији млађих сениора. Други такмичар Шампиона, Александар Новицки има злато са Балканског првенства у Ријеци 2021. које је освојио у екипној, јуниорској конкуренцији са колегама из репрезентације БиХ. Поред медаље са Балканског првенства, Новицки је у оквиру Свјетске карате1 лиге за младе у Венецији 2021. године освојио златну а годину касније, на истом мјесту, сребрну медаљу. Синан Паљевац је овог љета у оквиру WКФ Карате1 лиге за младе у Поречу освојио бронзану медаљу у категорији јуниора.



Карате клуб „УНСУ“ представљаће двије дјевојке које спадају у сами врх бх. каратеа када је у питању категорија кадеткиња. Марија Гариловић и Миа Милица Вујић наступиће у борбама у истој тежинској категорији, до 54кг. И ове дјевојке су оствариле запажене резултате на међународној сцени. Миа Милица је до сада освојила двије бронзане медаље на два Балканска првенства за дјецу до 13 година (Бања Лука 2019 и Београд 2022) те бронзану медаљу на WКФ Свјетској карате1 лиги за младе у Поречу ове године док је Марија Гавриловић, на Балканском првенству у Поречу 2021. године освојила сребрну медаљу у категорији дјевојчица до 13 година.



Карате клуб „Пантери плус“ већ дуже вријеме, далеко од очију јавности, припрема једну перспективну екипу за највише циљеве. Један од њих ће наступити у Љубљани а то је Миле Иванић који ће се борити у категорији млађих сениора до 84кг.

(Семберија инфо)