МИА МИЛИЦА ВУЈИЋ – КАРАТЕ КЛУБ „УНСУ“ - Четири пута заредом првакиња БиХ у каратеу :: Semberija INFO ::

 

МИА МИЛИЦА ВУЈИЋ – КАРАТЕ КЛУБ „УНСУ“ - Четири пута заредом првакиња БиХ у каратеу


Првенство БиХ у каратеу за кадете, јуниоре и млађе сениоре одржано је 16. септембра ове године у Бугојну.
У најмасовнијој категорији на турниру, у категорији кадеткиња до 54 кг такмичило се 40 најбољих из цијеле БиХ. У тако масовној и снажној конкуренцији двије Бијељинке су се нашле на побједничком постољу: Миа Милица Вујић освојила је златну медаљу и тако понијела титулу кадетске државне првакиње, док је њена клупска колегиница, Марија Гавриловић била бронзана.


 
За Вујићеву ово је четврта узастопна титула првака БиХ (Зеница 2021., Зеница 2022., Зеница, април 2023. и Бугојно, септембар 2023.). Вишеструка је првакиња Републике Српске, у појединачној и екипној конкуренцији (У12, У14, кадеткиње) и стандардна је репрезентативка БиХ. Поред шампионских титула у БиХ Миа Милица је остварила важне успјехе и на међународној сцени. До сада је освојила двије бронзане медаље на два Балканска првенства за дјецу до 13 година (Бањалука 2019 и Београд 2022), те бронзану медаљу на WKF Свјетској карате 1 лиги за младе у Поречу ове године. Миа Милица Вујић је рођена 2009. године у Бијељини. Одлична је ученица деветог разреда ОШ „Свети Сава“ у Бијељини. Своје школовање намјерава наставити у области медицине, али не намјерава одустајати од каратеа. Иза ње је девет година напорног свакодневног тренирања да би била на стазама успјеха којим корача.
 
-На прве тренинге сам, као и већина дјеце, доведена. Било је на почетку отпора и несналажења, али је то кратко трајало. Кад сам видјела колико је карате као спорт  лијеп, завољела сам тренинге и ево, годинама не прескачем ниједан. На тренингу нам је тренер јако строг, али смо сви ми у клубу схватили да је то за наше добро. А, схватио је свако ко се на неком такмичењу попео на побједничко постоље – јер без озбиљног труда, рада и дисциплине у клубу нико од нас не би освојио ниједну медаљу. Често ме другарице питају да нисам можда погријешила спорт јер је, по њима, карате прегруб за дјевојчице. Нажалост, много дјеце није упознато са правилима каратеа, колико се у каратеу потенцира самоконтрола напримјер. Нема удараца у борбама, уствари они су строго контролисани, а ако до њих у жару борбе и дође онда судија додјељује негативне бодове. Укратко, уживам у каратеу. Спорт је диван, а још љепше је друштво које сам упознала у КК „УНСУ“ као и бројна путовања на такмичења“, рекла је за „ Семберија инфо“ Миа Милица Вујић, напоменувши да ју је донедавно мама возила на тренинг из Модрана, седам година, сваког радног дана и да без њене подршке као и подршке матичног клуба ништа не би било како је тренутно.


 
Тренер КК „УНСУ“, Горан Ивковић један је од оних који живе спорт 24 часа дневно, седам дана седмично. Клуб који води посвећен је озбиљном и професионалном раду посебно са младим спортистима о чему најбоље свједоче бројне медаље које освајају такмичари УНСУ-а. Испраћена је једна генерација одличних спортиста, а кроз систематски и плански рад изградила се нова генерација међу којима истичемо кадете: Миу Милицу Вујић, Марију Гавриловић, Милицу Мијић, Вукашина Трипуновића и Ивана Кнежевића. Поред њих у клубу је примјетна одлична генерација млађих кадета и кадеткиња, као и мушка и женска пионирска селекција.
 
-Према резултатима које су до сада постигли наши садашњи кадети, очигледно је да се ради о генерацији која има велики потенцијал. Што се тиче Милице и Марије,  лично вјерујем да ће њих двије урадити много у свијету женског каратеа и да њихово вријеме тек долази. Настављамо радити и припремати се за врло важна такмичења испред нас. Најприје нас очекује Изборни турнир Карате савеза БиХ у Бањалуци на којем ћемо покушати потврдити резултате са недавног државног првенства, јер су нам бодови врло важни за пласман на Балканско првенство у новембру у Словенији, али и Европско првенство у фебруару наредне године у Грузији. Сигуран сам, ако будемо одговорни као и до сада да резултати неће изостати и да ћемо остварити пласман на поменута међународна такмичења“, рекао је за „Семберија инфо“ Горан Ивковић, акредитовани тренер Свјетске карате федерације (WKF).
 
(Семберија инфо)