Србија започиње наступ на Свјетском првенству: “Орлови” на Салетову Кину :: Semberija INFO ::

 

Србија започиње наступ на Свјетском првенству: “Орлови” на Салетову Кину


Први наступ на 19. Свјетском кошаркашком првенству репрезентација Србије имаће у суботу од 14 часова, а судбина, односно жријеб, спојио ју је са Кином, коју са клупе предводи некадашњи селектор “орлова” Александар Ђорђевић.

Србија тражи прву медаљу од 2017. након сребра са ЕП у Турској које је донио управо Ђорђевић, а посљедње одличје на Мундобаскету освојила је још 2014. године, што је било Ђорђевићево прво велико такмичење као селектора након што је наслиједио Душана Ивковића. Послије његовог одласка “орлови” нису били у игри за медаљу на ЕП, док су пропустили Олимпијске игре у Токију, а искусни Светислав Пешић требало би да пољуљани брод врати на прави курс. Пешић је посљедњи селектор који је донио злато српској кошарци и то на СП у Индијанаполису 2002. године, док је сада имао је много проблема због отказа играча из разноразних разлога, али је ипак сложио добру екипу. Ипак он не жели да прича о онима којих нема, већ о онима који су кренули у Манилу да покушају приредити изненађење. Очекивања нације увијек су велика, али сада постоји одређена резерва, јер у саставу нема Николе Јокића и Василија Мицића те многих других. Уједно сви се добро сјећају лошег дана против Италије на прошлогодишњем Европском првенству, који их је коштао пласмана у четвртфинале.

- Осим гужве и велике влажности ваздуха, све остало је супер. Сјајни су услови, људи су нас дочекали са осмехом - рекао је српски репрезентативац Марко Гудурић.

Он се потом дотакао првог противника.

- Супер је што смо играли са њима, вероватно моји саиграчи и ја 90 одсто екипе нисмо познавали. Видели смо одакле нам прети највећа опасност, али број један је контакт игра. Очекујемо доста туче, спремамо се, добро смо радили, тако да спремни дочекујемо утакмицу. Сви смо здрави. Шут на тренингу је добар, али на утакмицама лош. Надам се да ће бити боље. Можда треба и одмора, јер смо јако тренирали да ноге попусте и надам се да ће све то у комбинацији донети резултат. Пешић је стара школа и то није претеривање. То је оно што је њему донијело резултат и у шта он верује. Наше је да слушамо и радимо. Мислим да су се старији играчи ту и тамо прилагодили, а ови млађи немају право ни да се пожале. Добро је, сви смо ми професионалци, морамо да радимо - нагласио је Гудурић.

Распоред

Субота: Јужни Судан - Порторико (10), Зеленортска Острва - Грузија (10), Јордан - Грчка (10.45), Иран - Бразил (11.45), Словенија - Венецуела (13.30), Србија - Кина (14), САД - Нови Зеланд (14.45), Шпанија - Обала Слоноваче (15.30). Недјеља: Италија - Доминикана (10), Аустралија - Њемачка (10.30), Црна Гора - Египат (10.45), Либан - Канада (11.45), Филипини - Ангола (14), Јапан - Финска (14), Литванија - Мексико (14.30), Француска - Летонија (15.30).

(Глас Српске)