Еуроспорт "сахранио" Надала и Федерера: Новак Ђоковић је "гоат", више дилеме нема! :: Semberija INFO ::

 

Еуроспорт "сахранио" Надала и Федерера: Новак Ђоковић је "гоат", више дилеме нема!


Вимблдон је за нама, УС опен "само што није", а између та два гренд слем турнира, док траје мастерс у Синсинатију, тениски навијачи добијају нове аргументе у тражењу одговора на питање "Ко је најбољи тенисер свих времена?". А у тој трци Новак Ђоковић убедљиво води.

У поменутим дебатама у којима су једини одговори или Ноле, или Роџер Федерер, или Рафаел Надал, појавио се нови моменат.

Тиче се успјеха поменутог трија у мечевима када су наспрам себе имали ривала који је у том тренутку члан Топ 10 АТП листе.

Имајући у виду да је у ноћи за нама Ђоковић побиједио Тејлора Фрица, деветог тенисера свијета, и тако прошао у полуфинале Синсинати опена, тиме је чак 248. пут побиједио неког ко је међу десеторицом најбољих.
А тиме се и учврстио на првој позицији, као тенисер са највише таквих, "Топ 10" побједа.

Телевизијски канал "Еуроспорт" објавио је податак који нимало није обрадовао Рафине и Федерерове навијаче:
Новак Ђоковић води у поменутој трци са 248 тријумфа над играчима који су у том тренутку међу десеторицом најбољих, Федерер је други са чак 24 такве побједе мање (224 их има), а далеко, далеко иза је трећепласирани Надал са 186, односно има чак 62 таква тријумфа мање од Нолета.

А побједе над Топ 5 конкурентима?

Надал , иначе, није ни међу тројицом најбољих по побједама над ривалима из Топ 5 АТП листе, иако је остварио импресвиних 93 тријумфа над супарницима који су у том часу међу петорицом најбољих на планети.

Рафи је то довољно за четврту позицију, а трећи је Иван Лендл, са 95 таквих побједа.

Други на листи је Федерер са 104, а убједиво први Ђоковић који је чак 117 пута побиједио тенисера који је у време одигравања тог дуела био у Топ 5 свјетског рангирања.

Иначе , Ноле држи и један занимљив рекорд када су чланови "велике тројке" у питању:
Само један једини човјек је одиграо пет или више мечева против Новака Ђоковића и има позитиван учинак.
У питању је Енди Родик, који је каријеру завршио са 5:4 против Нолета.

Надал има три таква своја"џелата":
Од Ђоковића је изгубио више мечева него што је добио од Николаја Давиденка губи са 5:6 у тријумфима, а од Борне Ћорића са 2:3.
Роџер Федерер има шесторицу такмаца који су га више пута побјеђивали него он њих, а да су одиграли бар по пет међусобних дуела:
У питању су Новак Ђоковић, Надал (16:24), Доминик Тим (2:5), Александер Зверев (3:4), Јевгениј Кафењников (2:4) и Алекс Кореча (2:3).
Добро , али ко је, заиста, најбољи тенисер на свијету свих времена?

Број гренд слем титула, али и "великих трофеја" у тенису

Када је Новак Ђоковић освојио Аустралијан опен 2023. побједивши у финалу Стефаноса Циципаса, тиме је изједначио свјетски рекорд, који је Рафаел Надал дотад самостално држао, са 22 гренд слем титуле. А онда је Ноле отишао корак даље - постао је једини у историји мушке појединачне конкуренције са 23 гренд слем трофеја када је освојио Ролан Гарос 2023.

Иако је и Роџер Федерер један од најбољих који су икада играли "бели спорт", његових "само" 20 гренд слем трофеја као да су га избацили из "ГОАТ трке" (ГОАТ, енгл скр. "Греатест оф алл тиме", "најбољи свих времена"), па је борба тако спала на два слова, мада никако не треба заборавити ни чињеницу да овако ствари стоје када су у питању...

Па опет, иако по броју гренд слем трофеја Новак сада води самостало, постоје његови критичари који не сматрају да је то, само по себи, довољно за прво мјесто. У причу зато улазе и сљедећи подаци, свима већ неко вријеме знани:
Новак Ђоковић - Рафаел Надал и Роџер Федерер, међусобни учинак.

Након што је Ноле освојио Ролан Гарос, једна од најтраженијих претрага на интернету је била "Дјоковиц вс Надал H2H", односно Новак - Рафа, међусобни мечеви.

Ђоковић води против Надала у побједама, тренутни резултат је 30:29.

Рафаел Надал је, притом, добио три од њихова последња четири меча (финала Ролан Гароса 2020, Рима 2021 и, опет на Ролан Гаросу, четвртфинални меч 2022. године), а Новак је Шпанца управо на Отвореном првенству Француске побједио у полуфиналу 2021.

Што се Федерера тиче, Ноле је дуеле с њим завршио послије тачно 50 мечева и "добио" славног Швајцарца са 27:23 када се рачунају побједе.

Али, како некима ни то није било најбоље да признају да је Новак, заиста, најбољи, Ђоковићеви навијачи су из тениске статистике извукли следећи доказ:
Број титула до којих се стигло а да су побијеђена бар тројица играча из топ 10 АТП листе:
Новак Ђоковић је освојио 23 пехара на тај, врло тежак начин.
Роџер Федерер је освојио 15 таквих трофеја.
Рафаел Надал је 13 титула освојио победивши бар тројицу из топ 10. Малтене двоструко мање него Ноле...

Судећи по овим подацима, али и оним о свим "великим титулама", као и чињеници да је Ноле апсолутни рекордер по броју седмица на првом мјесту АТП листе, те да му нема равног по броју трофеја до којих је дошао побједивши тројицу или више играча из самог свјетског врха, ГОАТ трка је, изгледа, завршена. Али не и Новакова прича, јер... Ђоковић ускоро наставља поход - у Њујорку ће играти за 24. гренд слем титулу. Али , до тада, чека га наставак јуриша на нови велики трофеј, онај у Синсинатију.

(Независне)