Лајовићу овације и трофеј Српска опена :: Semberija INFO ::

 

Лајовићу овације и трофеј Српска опена


БАЊАЛУКА - Душану Лајовићу Бањалука је најсрећнији град на свијету. Након што је 2015. у њему стигао до деветог челенџера у каријери, ове године је први пут савладао свјетског броја један, али и стигао до друге АТП титуле.

Прву је освојио 2019. у Умагу, а сада је пред својим навијачима направио нови подвиг. На Српска опен Лајовић је стигао као 70. играч свијета и није гајио превелике амбиције поготово након што је био у дијелу костура са Новаком Ђоковићем. Свог великог пријатеља побиједио је у четвртфиналу, да би у полуфиналу наиграо другог земљака Миомира Кецмановића, а у финалу браниоца титуле Андреја Рубљова срезултатом 6:3, 4:6, 6:4, па би од сутра требало да буде 40. тенисер на АТП листи.

Очекивано, Лајовић је имао велику подршку са трибина централног терена који је био испуњен скоро до посљедњерг мјеста. Публика је од старта пружала подршку српском тенисеру који је имао исцрпљујуће полуфинале, а када је направио брејк у првом сету услиједила је ерупција одушевљења и навијање као на фудбалском мечу.

Српски тенисер одиграо је веома смирен први сет, био сконцентрисан на сервису и осим старта првог гема, био сјајан са основне линије. Уз подршку публике спасио је три брејк лопте у првом гему, а затим је у четвртом гему узео сервис Русу. Сјајним сервисом га је потврдио за 4:1, сачувао је до краја за 1:0.

Рубљов је сјајно кренуо у другом сету. Рус је био сигуран ма свој сервис, направио је одмах брејк и затим га потврдио за 3:0. Ипак, уз нову огромну подршку публике Лајовић се пробудио. Борио се српски тенисер за сваку лопту, а успио је да у петом гему врати брејк. Искористио је трећу брејк лопту за повратак у сет. Зати је услиједило изједначење (4:4), али није издржао до краја па је Рубљов добио сет са 6:4, а одлучујући брејк био је у десетом гему.

Велику предност у трећем сету Лајовић је стекао у трећем гему када је направио брејк без изгубљеног поена и повео са 2:1, а затим га потврдио својим сервисом за 3:1. Нови брејк Лајовића услиједио је у петом гему када је послије велике бробе повео са 4:1. На свој сервис стигао је до 5:1, а Рубљов смањио на 5:. Сервирао је Лајовић за побједу, али се Рус није предавао па га је брејкнуо за 5:3, и потом стигао до 5:4, те увео меч у драматичну завршницу. Други покушај да дође до пехара биоје успјешан. Лајовић је искористио трећу меч лопту за велико славље и силне аплаузе на централном терену у највећем граду Републике Српске.

На путу до титуле, побиједио је Филипа Крајиновића, Грегора Баререа, Новака Ђоковића и Миомира Кецмановића.


Глас Српске