Како изгледа јеловник Новака Ђоковића :: Semberija INFO ::

 

Како изгледа јеловник Новака Ђоковића


Познато је да најбољи тенисер света Новак Ђоковић изузетно води рачуна о својој исхрани, те је из свог јеловника избацио производе који садрже глутен, млечне производе, шећер и црвено месо.

Ђоковић током дана пије велике количине воде, а своје јутро започиње чашом млаке воде са лимуном за детоксикацију. Такође, у једном интервјуу је открио да на празан стомак ујутру пије сок од целера, зелени смути са различитим алгама, воћем и другим хранљивим суплементима.

Пре подне светски број један једе пуно воћа и салата, избегава намирнице које се дуго и тешко варе, те дан започиње житарицама, киноом, дивљим пиринчем, просом, кромпиром куваним на пари.

Ђоковић је свој јеловник објавио у својој књизи „Сервирај за победу”, а у наставку можете прочитати тродневни мени нашег тениског аса:

Први дан

Доручак: Пије воду са две кашике меда чим се пробуди. Затим, једе мусли (укључујући органски овас или зоб, бруснице, суво грожђе, семенке бундеве или сунцокрета и бадеме).

Ужина средином јутра (ако је потребно): хлеб без глутена или крекери са авокадом и туњевином.

Ручак: Салата од мешаног зељастог поврћа, паста примавера без глутена (укључујући тестенину од пиринча, тиквице, шпаргле, сушени парадајз и опциони вегански сир).

Поподневна ужина: Јабука са путером од индијског ораха; диња.

Вечера: Кељ, цезар салата (кељ, коморач, киноа и пињоли) плус дресинг (укључујуćи инћуне или сардине); минестроне супа; филети лососа са печеним парадајзом и маринадом.

Други дан

Доручак: Вода, две кашике меда, банана са путером од индијског ораха, воће.

Ужина средином јутра (ако је потребно): тост без глутена са бадемовим путером и медом.

Ручак: Салата од мешаног зељстог поврћа, зачињена салата са резанцима (укључујући резанце без глутена, црвену паприку, руколу, индијски орах и листове босиљка, балсамико сирће).

Ужина средином поподнева: Интегралне плочице са воћем и орашастим плодовима;

Вечера: Салата од туњевине (боранија, канелини пасуљ, рукола, туњевина, црвена паприка, парадајз и леблебија из конзерве), парадајз супа, печени парадајз.

Трећи дан

Доручак: Вода, две кашике меда, овас без глутена са путером од индијског ораха и бананама, воће.

Ужина средином јутра (ако је потребно): Домаћи хумус (укључујући леблебију и соја сос без глутена) са јабукама.

Ручак: Зелена салата, тестенина без глутена са пестом (укључујући тестенину од пиринча, орахе и листове босиљка).

Поподневна ужина: Авокадо са крекерима без глутена, воће.

Вечера: Салата са авокадом и домаћим преливом, супа од шаргарепе и ђумбира.


Политика