Трећи пехар за шаховску секцију ЈУ ОШ „Свети Сава“ Бијељина на републичким финалима у оквиру Малих олимпијских игара Републике Српске :: Semberija INFO ::

 

Трећи пехар за шаховску секцију ЈУ ОШ „Свети Сава“ Бијељина на републичким финалима у оквиру Малих олимпијских игара Републике Српске


Шаховска секција ЈУ Основне школе „Свети Сава“ у Бијељини је на трећем републичком финалу у шаху за основне школе, од како је тај спорт уведен у програм Малих олимпијских игара Републике Српске, освојила треће мјесто, бронзане медаље и пехар.  

Републичко финале одржано је 1. и 2. априла текуће године у Источном Новом Сарајеву. Домаћин је била ЈУ Основна школа „Петар Петровић Његош“ Источна Илиџа. Учествовало је шест шаховских екипа школа које су побједници својих регија, и то: Бањалучке регије, Приједорске регије, Добојске регије, Семберске регије, Сарајевско-романијске регије и Херцеговачке регије.

„Нисмо одбранили двије титуле првака освојене претходних година али нисмо разочарани јер су нијансе одлучиле. Наши ученици су имали велику жељу али притисак да још једном потврде све раније успјехе и то их је овај пут мало спутало да покажу свој пуни квалитет на 64 поља шаховских табли. За шаховску екипу наше школе наступили су сљедећи ученици: Емануел Лазић (IX-5) као капитен, Теона Дукић (VIII-4), Вук Солаковић (VII-I4), Јаков Перић (VII-4), Павле Дукић (VI-1) као резерва и Вељко Солаковић (II-1). Ученик Фарук ел Цхекх (IX-4) није био у тиму због учешћа на рукометном кампу у Барселони, Шпанија. Задовољни смо трећим узастопним пехаром и за нас и ова бронзана медаља сија златним сјајем јер врло су мале нијансе у квалитету између прве три екипе. Честитамо побједницима ЈУ Основној школи „Веселин Маслеша“ из Фоче, нашим највећим ривалима, који су прва и једина екипа која нас је побиједила од 2017. године. Вриједно ћемо даље вјежбати да се првом наредном приликом са овог нижег мјеста вратимо на сами врх“, изјавио је наставник Игор Солаковић, водитељ и селектор шаховске секције.

Након одиграних пет кола по Бергер систему поредак школа које су учествовале био је сљедећи:
 
  1. мјесто: ЈУ ОШ „Веселин Маслеша“ Фоча
  2. мјесто: ЈУ ОШ „Петар Петровић Његош“ Теслић
  3. мјесто: ЈУ ОШ „Свети Сава“ Бијељина
  4. мјесто: ЈУ ОШ „Вук Стефановић Караџић“ Бања Лука
  5. мјесто: ЈУ ОШ „Свети Сава“ Источно Сарајево
  6. мјесто: ЈУ ОШ „Доситеј Обрадовић“ Приједор
 
Из ЈУ Основне школе „Свети Сава“ из Бијељине истакли су још да захваљују свим ученицима шаховске екипе на залагању и борбености. Посебну захвалност изажавају ученику Емануелу Лазићу којем је ово било опроштајно такмичење јер сљедеће године иде у средњу школу. Остаће забиљежено у историји школе да је био ученик са највише наступа у шаховској екипи и да га нико није побиједио за шаховском таблом.