На данашњи дан Босна је постала првак Европе :: Semberija INFO ::

 

На данашњи дан Босна је постала првак Европе



На данашњи дан, прије 44 године КК Босна је постао првак Европе. У финалној утакмици одиграној 5. априла 1979. године у Греноблеу пред 12.000 навијача, Студенти су славили против италијанског Емерсона резултатом 96:93 и исписали историју.

Босна је по први пут наступала на најбољем европском такмичењу и мало ко је вјеровао да могу доћи до краја и освојити титулу првака. Ипак, сарајевски тим је тада, предвођен легендарним Мирзом Делибашићем, Жарком Варајићем и Бошом Тањевићем, остварио највећи клупски успјех бх. кошарке.

Варајић је постигао 45 поена, што је и данас апсолутни рекорд у финалима Купа шампиона и Еуролиге, док је Делибашић убацио 30.

Незаборавну генерацију Студената чинили су капитен Жарко Варајић, Мирза Делибашић, Ратко Радовановић, Сабит Хаџић, Боро Вучевић, Предраг Беначек, Анте Ђогић, Бошко Босиочић, Нихад Изић, Светислав Пешић, Драган Зрно, Сабахудин Билаловић те Алмир Дервишбеговић и Сулејман Дураковић, који нису били међу 12 играча у финалном сусрету.

Тренер екипе је био Богдан Тањевић, а асистирао му је Драшко Продановић. Ова генерација остала је уписана златним словима у европској кошарци.

basket.ba