Због суше ријеке у регији остају без воде, угрожена пловидба Дунавом :: Semberija INFO ::

 

Због суше ријеке у регији остају без воде, угрожена пловидба Дунавом


Фото - АА

Дунав у већини земаља кроз које протиче данима је на ниском водостају који угрожава пловидбу на појединим дијеловима друге водом најбогатије ријеке на европском континенту.

Интервентним радовима на самој ријеци на најкритичнијим мјестима, србијанско Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре покушава осигурати пловност ријеке која протиче Централном Европом све до Црног мора.

Министарство предузима интервентне багерске радове како би се обезбиједила пловност ријечних путева главним корисницима ријечног саобраћаја - највећим индустријама попут грађевинске, хемијске и нафтне индустрије, као и пољопривреди.

"Предузимамо све активности на Сави и Дунаву, нашим главним водним коридорима, како би додатно подигли ефикасност и убрзали пловидбу, али и осигурали стабилно обезбеђивање тржишта угљем, нафтом и дериватима нафте. Брзом реакцијом и константним улагањем у речни транспорт успели смо да обезбедимо пловност Саве и Дунава и тако будемо практично једина држава у Европи која није приморана да обуставља речни саобраћај у тренуцима када је водостај рекордно низак”, изјавио је србијански министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић након обиласка радова.

Како је казао, на овај начин србијанска Влада показе колико се бори за индустрију и привреду, јер при оваквим водостајима већина држава у Европи или обуставља пловидбу или уводи значајна ограничења.

"Речни саобраћај је кључан за снабдевање енергентима и радимо на томе да обезбедимо пловност река главним корисницима речног саобраћаја - највећим индустријама попут грађевинске, хемијске и нафтне индустрије, као и пољопривреди", изјавио је Момировић.

Сличан, проактиван приступ водотоку Дунава, дугом више од 2.850 километара од којег око 16 посто протиче кроз териториј Србије, желе видјети и у осталим дунавским државама, напоменуо је Момировић. Иначе, Дунав је ријека која протиче кроз или чини границу десет држава у Европи.

"Ако ми урадимо све што је у нашој моћи да обезбедимо пловни пут и у условима изразито ниског водостаја, онда очекујемо и да друге државе направе напор да обезбеде макар минималну проходност пловног пута, а не да имамо потпуне обуставе пловидбе које данас имамо низводно од Србије", додао је, најавивши скори састанак с бугарским колегом на којем ће предложити да се размотре све опције које ће омогућити проходност Дунава за пловидбу.

Поред сектора Барич на Дунаву, Министарство обавља интервентне багерске радове на још двије дионице на Дунаву, код Чортановаца и код Футога. Циљ је да се обезбиједи прописана дубина и ширина пловног пута Дунава и Саве, чак и у периоду изразито ниског водостаја, када ниво воде иде далеко испод тзв. ниског пловидбеног нивоа.

Иначе, ријечни саобраћај на европском континенту је веома битан сегмент економије. Примјерице, ријечни тегљач повуче терета за који је потребно око 100 камиона.

Стручњаци упозоравају како је осигурање проходности ријечних путева у вријеме енергетске кризе која тресе Европу нарочито важно, с обзиром на то да се ријечним путевима уз остало транспортује и угаљ.


​АА / БХРТ