Шефица Тајне службе САД: Напад на Трампа био је најзначајнији оперативни неуспјех :: Semberija INFO ::

 

Шефица Тајне службе САД: Напад на Трампа био је најзначајнији оперативни неуспјех


Фото - АА


Покушај атентата на бившег америчког предсједника Доналда Трампа био је најзначајнији оперативни неуспјех Тајне службе, изјавила је данас директорица те агенције Кимберли Читл.

"Покушај атентата на бившег предсједника Доналда Трампа 13. јула је најзначајнији оперативни неуспјех Тајне службе у посљедњих неколико деценија", рекла је Читл током саслушања у Одбору за надзор Представничког дома.

Наводећи да је мисија агенције заштита америчких челника, Читл је додала да 13. јула, то нису успјели.

"Као директорица Тајне службе Сједињених Америчких Држава, преузимам пуну одговорност за сваки сигурносни пропуст наше агенције", рекла је Читл.

Обећала је да ће "помјерити небо и земљу како би осигурала" да се инцидент попут Трамповог покушаја убиства више не понови.

Џејмс Комер, предсједник Надзорног одбора Представничког дома, затражио је оставку Читл.

"Директорица Читл је истакнула да неће поднијети оставку, стога ће данас одговарати на питања чланова овог одбора у жељи да америчком народу пружи јасноћу о томе како је дозвољено да се ти догађаји одвијају", рекао је Комер.

Комер је такође назвао покушај атентата "једним од најмрачнијих дана у америчкој политичкој историји".

"То представља најружнији дио онога што је америчка политика постала, мржњу једни према другима и опасно окретање екстремизму. Прије него смо републиканци или демократи, ми смо Американци", рекао је Комер.

Трамп је нападнут 13. јула на свом предизборном скупу у округу Бутлер у држави Пенсилванији током обраћања присталицама. Једна особа је погинула, а двије су повријеђене. Тајна служба је објавила да је нападач "неутрализован" на мјесту догађаја.

ФБИ је напад класификовао као покушај атентата и идентификовао починиоца који је убијен на мјесту догађаја као 20-годишњег Томаса Метјуа Крокса.


Извор: Анадолија (С.М.) / БХРТ