Проблем са спорним кодом утицао на 8,5 милиона уређаја :: Semberija INFO ::

 

Проблем са спорним кодом утицао на 8,5 милиона уређаја


Foto: Ilustracija
Глобални проблем у вези са ажурирањем програма компаније за безбједност на интернету "Краудстрајк" утицао је на скоро 8,5 милиона уређаја са оперативним системом технолошког гиганта "Мајкрософт", објављено је данас у блогу те компаније.

"Према нашим тренутним претпоставкама, ажурирање `Краудстрајка" утицало је на 8,5 милиона уређаја са `Виндоусом` или мање од један одсто од свих машина са овим оперативним системом. Иако је постотак мали, обимни економски и друштвени утицај осликава употребу `Краудстрајка` у фирмама од кључног значаја", истиче се у саопштењу.

Ажурирање заштитног програма "Фалкон сензор" америчке компаније "Краудстрајк" изазвало је проблеме у бројним системима због чега су обустављени летови, емитери су прекинули програме, а корисници су остали без услуга у разним секторима, укључујући здравство и банкарство.

"Мајкрософт" истиче да је "Краудстрајк" помогао у развоју рјешења које ће помоћи инфраструктури "Азура" да убрза поправак свог "клауд система".

"Краудстрајк" је објавио информације о поправци угрожених система, али стручњаци сматрају да ће за нормализацију пословања бити потребно неко вријеме, пошто се мора ручно уклонити спорни код.

Проблеми су се појавили одмах након спровођења спорног ажурирања и корисници су на друштвеним мрежама објављивали фотографије компјутера са "плавим екранима смрти" на којима је исписана грешка у раду.

Није познато како је погрешан код ушао у ажурирање и зашто није откривен прије препуштања корисницима, преносе агенције.

(Танјуг)