Забрињавајуће: Лед на Антарктику никада није био тањи :: Semberija INFO ::

 

Забрињавајуће: Лед на Антарктику никада није био тањи


Фото: Телеграм

Извор: Глас Српске

​Морски лед на Антарктику достиже алармантно низак ниво трећу годину заредом. Морска површина под ледом око Антарктика пала је на ниво испод два милиона квадратних километара, откада су 1979. године почела сателитска мjерења.

Рекордно ниска површина под ледом на мору око Антарктика на коју указују најновији подаци Америчког центра за снијег и лед, потврђује да је у претходне три године количина плутајућег леда на континенту била најнижа до сада, пише "Гардиjан".

Научници истичу да је ово још једна година у којој је забиљежен пад површине морског леда и доказ "промјене режима", а континент је прошао кроз "нагли критични прелаз". Морски лед на Антарктику достиже најнижи ниво током љета на том континенту, у фебруару сваке године.

Петодневни пресјек, који је урађен 18. фебруара показао је да је површина леда пала на 1,99 милиона квадратних километара, а да је 21. фебруара била 1,98 милиона.

Најнижи ниво забљежен је у фебруару 2023. године, тада је ниво леда био 1,78 милиона квадратних метара.

"Извјесно је да су претходне три године забиљежиле најнижи ниво леда", рекао је Вил Хобс, научник за проучавање леда са Универзитета Тасманија.

"Чинило се да се покривеност ледом благо опоравила у децембру прошле године како је поновно замрзавање напредовало, али је онда поново пало. Не постоје поуздана мјерења колико је дебео антарктички морски лед", истакла је Аријана Пурић, климатолог специјализована за Антарктик и Јужни океан, Универзитета Монаш, преноси РТС.

Научници и даље истражују шта је узрок опадања морског леда, али су забринути да би глобално загријавање могло да има значајну улогу посебно загријавањем Јужног океана који окружује континент.

Морски лед одражава сунчево зрачење, што значи да мање леда може довести до већег загријавања океана. Волт Мајер, виши научник у Националном центру за податке о снијегу и леду, истакао је да велике количине леда топе сваког љета.

"Са веома ниским максимумом у септембру прошле године, лед је вјероватно био тањи у просјеку у многим областима, али је тешко рећи колики је утицај имао на брзину топљења и приближавање минимум", рекао је Волт Мајер.

Научници су упозорили да је губитак морског леда само једна од неколико великих промјена које се примјећују на Антарктику и које ће вјероватно имати глобалне посљедице, јер његов губитак излаже већи дио континента океану, убрзавајући губитак леда на копну, што може подићи глобални ниво мора.